Σύνοδος Κορυφής: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το «Ταμείο Ανάκαμψης» – Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν βόρειοι και νότιοι της Ε.Ε

Σύνοδος Κορυφής: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το «Ταμείο Ανάκαμψης» – Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν βόρειοι και νότιοι της Ε.Ε

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση μεταξύ των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, όπως συνέβη πριν από έναν μήνα, ωστόσο εκφράστηκαν με σαφήνεια οι διαφορές  μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όσον αφορά τον τρόπο ενίσχυσης των χωρών.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις και… φυσικά διαφωνίες, οι 27 ηγέτες ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων. Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ». Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

«Δύσκολη η συμφωνία, αλλά υπάρχει κοινή βούληση για βήματα προς τα εμπρός»

«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ τόνισε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν.

«Όλοι συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Πακέτο στο 5-10% του ΑΕΠ θέλει ο Μακρόν

Τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το έκτακτο σοκ», ανέφερε με νόημα ο Γάλλος πρόεδρος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter