Σύνοδος Κορυφής: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Σύνοδος Κορυφής: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Σήμερα ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, που μπορεί να έχει ως βασικό αντικείμενο το πολύπαθο μεταναστευτικό, αλλά συγχρόνως αποτελεί και μία προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, με στόχο να προετοιμάσουν την πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, όπου θα γιορτάσουν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.

Με τη διαφορά ότι μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και των τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών των πιο ισχυρών κρατών της ΕΕ – δηλαδή, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας – για τους περισσότερους λαούς της Ευρώπης, αυτή η πανηγυρική Σύνοδος της Ρώμης κοντεύει να γίνει για τα… πανηγύρια!

Και αυτό, επειδή μίλησαν για την – εδώ και χρόνια στο μυαλό διαφόρων ηγετών και ηγετίσκων – Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η οποία θα επιτρέπει σε ορισμένα κράτη-μέλη να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλα. Λες και τώρα προοδεύουμε όλοι μαζί παρέα! Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί εάν εφαρμοζόταν μία τέτοια ιδέα είναι παραπάνω από προφανές ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα καταλήξουν ο τελευταίος τροχός της αμάξης και με… τη βούλα!

Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές αλλά και ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο, για να γίνει και… ταινία, δεν αρκεί η επιθυμία τεσσάρων ηγετών, αλλά πρέπει να περάσει και από Κοινοβούλια και από τους πολίτες. Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών – όχι μόνο των Ελλήνων – ουδείς όμως προς το παρόν μοιάζει πρόθυμος και να τη διαλύσει. Γιατί κακά τα ψέματα, οι πολλές ταχύτητες προκαλούν και… κυκλοφοριακό κομφούζιο!

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τέσσερις ηγέτες των πιο ισχυρών κρατών της Ευρώπης, που καλοβλέπουν την συγκεκριμένη ιδέα, είναι οι εξής: ο πρωθυπουργός της Ιταλίας που είναι μεταβατικός και οσονούπω θα πάει σπίτι του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας που ιδροκόπησε για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο απερχόμενος και κατά κοινή παραδοχή αποτυχημένος πρόεδρος της Γαλλίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας, ίσως η μόνη που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι έχει και αυτή εκλογές μπροστά της, οι οποίες μόνο περίπατος δεν θα είναι για την Μέρκελ…

Ας περιμένουμε τη Ρώμη, λοιπόν, μήπως και αναφωνήσουμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι, όλων των ταχυτήτων, κατά τη δημοφιλή ελληνική διαφήμιση: Είδες η ΕΟΚ; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter