Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η επανεκλογή Τουσκ παρά τις διαφωνίες της πατρίδας του, Πολωνίας

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η επανεκλογή Τουσκ παρά τις διαφωνίες της πατρίδας του, Πολωνίας

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ένα σχετικά ελαφρύ μενού, στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσουν το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η συζήτηση των «27» την Παρασκευή για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τον Ντ. Τουσκ, του οποίου η επανεκλογή αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, δεν αναμένονται εκπλήξεις παρόλο που η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του. 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του Τουσκ, καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο, δεν αποκλείουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να μην είναι μόνο η Πολωνία αυτή που θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του. Η μαλτέζικη Προεδρία είναι υπεύθυνη για τις διαβουλεύσεις, ο, δε, πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ είναι αυτός που θα προεδρεύσει σε αυτό το κομμάτι της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η πρώτη εντολή του προέδρου Τουσκ στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter