Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε: Επανεξελέγη ο Τουσκ

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε: Επανεξελέγη ο Τουσκ

Ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τεταμένο κλίμα επανεξελέγη ο Ντόναλντ Τουσκ, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία  στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η πολωνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας” ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Τουσκ.

Νωρίτερα, η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, είχε δηλώσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής: «Τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας» «Όλες οι απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» είπε, προσθέτοντας ότι όσοι αντιτίθενται στην πολωνική στάση διχάζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η πολωνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επανεκλογή του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για ακόμη 2,5 χρόνια, προτείνοντας μάλιστα άλλον υποψήφιο. Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Σήμερα μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει η Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσκόφκσι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την επανεκλογή Τουσκ, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες. «Δούλεψα πολύ καλά με τον κ. Τουσκ και θα ήθελα να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Τουσκ, παρά τις προσωπικές του προσπάθειές να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων. «Το ΕΛΚ έχει έναν υποψήφιο και αυτόν θα στηρίξουμε» είπε ο Β. Ορμπάν, δηλώνοντας ωστόσο πως ο υποψήφιος που πρότεινε η πολωνική κυβέρνηση Γιάσεκ Βόλσκι είναι ένας «καλός φίλος», αλλά «τώρα αποχώρησε».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Τουσκ προς όφελος «της συνέχειας, της συνοχής και της σταθερότητας». «Δεν βλέπω πώς μια χώρα θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή τη λύση, όταν όλοι οι άλλοι είναι υπέρ», δήλωσε ο Φ. Ολάντ αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι «δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» με την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ κυρίως λόγω της «έλλειψης οράματος, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προτεραιότητες». Ωστόσο, τονίζουν ότι «θα ήταν εξίσου απαράδεκτο» να αντιταχθούν στην επανεκλογή του, για να καταλήξουν με έναν «ακόμη πιο απρόθυμο υποψήφιο της δεξιάς». «Η ΕΕ χρειάζεται πολιτική ισορροπία» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεβ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Βέμπερ ανέφερε ότι η Πολωνία στο θέμα αυτό είναι «απολύτως απομονωμένη».

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα παρακολουθήσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι προπαρασκευαστική της πανηγυρικής συνόδου που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, εξήντα ακριβώς χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957) και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου έχει ως εξής:

* Αφίξεις των ηγετών στις 14:30 τοπική ώρα

* Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15:30

* Συνεδρίαση εργασίας

* Συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 18:30.

* Δείπνο εργασίας στις 19:30

Παρασκευή 10/3

* Αφίξεις των ηγετών στις 09:15

* Άτυπη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10:00

* Συνέντευξη Τύπου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter