Σύνοδος Κορυφής: Ακρίβεια και πλαφόν στο αέριο στην ατζέντα των «27» – Η τουρκική προκλητικότητα ξανά στο τραπέζι

Σύνοδος Κορυφής: Ακρίβεια και πλαφόν στο αέριο στην ατζέντα των «27» – Η τουρκική προκλητικότητα ξανά στο τραπέζι

H ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει ξανά στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική απόφαση προ το θέμα το οποίο έχει τεθεί ουκ ολίγες φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, αναμένεται μια ενιαία απάντηση στη συνεχή άνοδο των τιμών της ενέργειας, με τις προσδοκίες ωστόσο για εξεύρεση λύσης να είναι χαμηλές λόγω της αδυναμίας διαμόρφωσης κοινής γραμμής στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Αντιθέτως, θεωρείται πιο πιθανό η ΕΕ να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά διχασμένη και διαιρεμένη ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

«Με τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, έχουμε λάβει πρωτοφανή δράση, προβάλλοντας τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ. Τώρα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου μας. Αυτό θα είναι το επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας στις 23-24 Ιουνίου» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Στις εξωτερικές υποθέσεις, πρέπει πραγματικά να περάσουμε στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκτιμώντας προσωπικά – όπως είπε – ότι έχει καταλήξει σε ένα σταθερό προσωπικό συμπέρασμα ότι η απαίτηση ομοφωνίας “δεν είναι βιώσιμη”, επισημαίνοντας πως η ταχύτητα των εξελίξεων επιτάσσει να είναι εξίσου ταχεία η αντίδραση της ΕΕ, γεγονός που συχνά δεν συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας ενστάσεων που μπορεί να προβάλει ένα και μόνο κράτος-μέλος. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει πως μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μόνο στην εξωτερική πολιτική, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.

Στο τραπέζι και η διεύρυνση της ΕΕ

Κατά τη Σύνοδο θα επαναληφθεί και η σημασία που έχουν οι Βαλκανικές χώρες για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το “πράσινο φως” από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter