Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι για την ενεργειακή κρίση

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι για την ενεργειακή κρίση

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενεργειακή κρίση αλλά και στις περαιτέρω κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία διεξάχθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σε βασικά ζητήματα φαίνεται να διαφώνησαν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες, Πέμπτη, έχει αλλάξει και έχει κυκλοφορήσει σήμερα μια νέα έκδοση του κειμένου, η οποία προσπαθεί να λάβει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Αποχώρησε ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα. Δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως ο Ισπανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αν δεν συμφωνηθεί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν διάβασε ανάρτηση δημοσιογράφου στο Twitter, η οποία διέρρευσε την πληροφορία περί άσκησης βέτο.

 

Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ βγαίνοντας από την αίθουσα. Η Σύνοδος επανήλθε μετά από λίγο, καθώς οι 27 επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με την El Pais, οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου επαναλήφθηκαν σε κλίμα μεγάλης έντασης καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις της Ισπανίας.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Στην ένταξη στο κείμενο συμπερασμάτων της επιλογής να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της επεισοδιακής Συνόδου Κορυφής. «Καταφέραμε και πετύχαμε μετά από επίπονη προσπάθεια να συμπεριληφθεί μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τύπων του φυσικού αερίου ανάμεσα στις άλλες επιλογές. Καλούμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να εξετάσει την πρόταση, προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για δύσκολη συζήτηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter