Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται το «παζάρι» – Ασφυκτική πίεση σε Όρμπαν

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται το «παζάρι» – Ασφυκτική πίεση σε Όρμπαν

Έντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους ευρωπαΐους ηγέτες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

«Η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό», είπε ο Ούγγρος στους υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Ντράγκι: Είναι βασικό να μην κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πέντε πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από περισσότερους από τρεις μήνες, επιδεικνύοντας αχαρακτήριστη ταχύτητα και ενότητα δεδομένης της πολυπλοκότητας των μέτρων.

Ωστόσο η συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο έχει αποδειχθεί άπιαστο όνειρο εδώ και εβδομάδες, επειδή τόσες πολλές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό αργό.

Διαβάστε επίσης:

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter