Σύνοδος Κορυφής: Χρηματοδότηση για φράχτες ζήτησε ο Μητσοτάκης – Παραπέμπει στην Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Σύνοδος Κορυφής: Χρηματοδότηση για φράχτες ζήτησε ο Μητσοτάκης – Παραπέμπει στην Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Για… φράχτες στα Ευρωπαϊκά σύνορα επέλεξε να μιλήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ μάλιστα συζητήθηκε να υπάρξει έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και ανέφερε ότι ζήτησε από την Κομισιόν να χρηματοδοτεί φράκτες ή δομές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράκτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτή ήταν ξεκάθαρα η δική μας θέση όπως και κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης υποστήριξε: «Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο. Επίσης υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και τη Λευκορωσία «η οποία μέσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πίεση στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία».

Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας ο Κυρ. Μητσοτάκης παραπέμπει στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών που δημιουργεί το κύμα ακρίβειας ενώ υποστήριξε πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη μία σειρά από παρεμβάσεις για να περιοριστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το ίδιο ισχύει για παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ επαναλαμβάνοντας όμως ότι χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις.

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα να κάνει αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει σε προτάσεις για το πως θα διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις», συνέχισε.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια» απάντησε κατηγορηματικά τονίζοντας πως το θέμα δεν αφορά τη χώρα μας αλλά την υπόλοιπη Ευρώπη, άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή και είναι δικαίωμά τους.

Για την πρόταση της Ελλάδας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική .

«Δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας αλλά προσθέτει μία ποσότητα, όση έχει τη δυνατότητα να παράγει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διοχετευθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου και το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη σημασία γιατί αναδεικνύει την ενεργειακή σημασία της ανατολικής Μεσογείου και λόγω της ενεργειακής κρίσης υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τουρκική προκλητικότητα

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο όπως και για το γεγονός πως ό,τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ.

«Μπορεί ένα δύο χρόνια πριν να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον αγωγό east med ή το υγροποιημένο αέριο από την Αίγυπτο, αλλά τώρα με την ενεργειακή κρίση αυτή η συζήτηση γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη», υπογράμμισε.

Για την Κύπρο ανέφερε πως τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων ισχύουν στο ακέραιο και η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στο δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο και της προκλητικότητας. «Γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε και να επιλέγουμε», τόνισε.

Επανερχόμενος στο μεταναστευτικό μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός αλλά τώρα βλέπουν με τη Λευκορωσία ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν να αυξήσουν πίεση στην ΕΕ.

«Υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική μετατόπιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ανάγκη να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Διότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, κινδυνεύει το οικοδόμημα του Σένγκεν», δήλωσε τονίζοντας πως αυτό θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το σύμφωνο για τη μετανάστευση αποτελεί σταυρόλεξο που δεν έχει λυθεί και η πιο εύκολη πτυχή του είναι η φύλαξη των συνόρων. «Και εκεί διακρίνω μία αλλαγή και μία εναρμόνιση πιστεύω και πολλών άλλων χωρών που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας», συνέχισε.

Για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ακόμα δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα για τους εμβολιασμούς σε πολλές χώρες ενώ η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας.

Επίσης είπε ότι έγινε συζήτηση για τα νέα φάρμακα που μπορεί να προσθέσουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη με την πανδημία.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», συνέχισε εξηγώντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σαφή και είναι για την προστασία των ανεμβολίαστων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter