Σύνοδος Πρυτάνεων: Το κάθε ΑΕΙ θα επιλέξει πώς θα πραγματοποιηθεί η Εξεταστική

Σύνοδος Πρυτάνεων: Το κάθε ΑΕΙ θα επιλέξει πώς θα πραγματοποιηθεί η Εξεταστική

Το κάθε Πανεπιστήμιο θα αποφασίσει αν η Εξεταστική του θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, όπως προέκυψε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας.

Μόνο η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει δηλώσει πως η εξεταστική του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Η απόφαση ελήφθη με στόχο να μην χαθεί το εξάμηνο, όπως αναφέρεται από πληροφορίες. Μεγάλος ο προβληματισμός από τους Πρυτάνεις ως προς τα κύματα της αντιγραφής που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Για αυτό και οι ηλεκτρονικές εξετάσεις ζητούν να εφαρμοστούν όπου δεν δύναται να πραγματοποιηθούν δια ζώσης.

«Με ποιους γραμματείς και με ποιους διοικητικούς θα οργανώσουμε εξ αποστάσεως εξεταστική;» αναρωτιέται απευθυνόμενη στο Documento διοικητική υπάλληλος μεγάλου ΑΕΙ της πρωτεύουσας γνωρίζοντας την τραγική υποστελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων. Την ίδια στιγμή περίπου 140 σχολές βρίσκονται σε κατάληψη με τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων να αναμένονται με κομμένη την ανάσα για τις επόμενες κινήσεις τους. Θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο στα ΑΕΙ της χώρας.

Ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Παιδείας και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

«Σταματήστε να μας στοχοποιείτε»

Εμφανώς ενοχλημένοι ήταν οι Πρυτάνεις προς τον Υπουργό με τις έκτακτες συσκέψεις των Συγκλήτων να έχουν το τελευταίο λόγο για το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις. «Θα γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος Φεβρουαρίου» φαίνεται να δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και πώς θα γίνει η δήθεν διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά ρίχνει η εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ με τους Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και του ΑΠΘ να καλούνται να καταθέσουν σύμφωνα με πληροφορίες. Οι Πρυτάνεις καλούνται να καταθέσουν για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. Σε έκτακτες συνεδριάσεις οι Συγκλητικοί του εκάστοτε ΑΕΙ θα κληθούν να αποφασίσουν:

1) Την ολοκλήρωση της διδασκαλίας των μαθημάτων, μέσω διαδικτύου, στα τμήματα που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η απαιτούμενη εκ του νόμου 13 εβδομάδων μάθημα.

2)Την υιοθέτηση ή όχι πρότασης για πραγματοποίηση διαδικτυακών εξετάσεων στα τμήματα τα οποία υπάρχει αδυναμία με φυσική παρουσία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων καταλήψεων.

3) Να ξεκινήσει ή όχι το εαρινό εξάμηνο στις 12 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Προτεραιότητα να μην χαθεί η Εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου με τις Συγκλήτους να πρέπει να καθορίσουν «τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο», τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Επίσης επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενώ είναι έντονα δυσαρεστημένοι για την στοχοποίησή τους με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα των καταλήψεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων:

«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια» με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα. Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο. Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση. Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Πιθανό μέρος διεξαγωγής της δίκης για την τραγωδία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Politico για Τέμπη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνηση ποινικής ευθύνης πρώην υπουργών

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Φορτώνει όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη ο CEO της Hellenic Train

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για τα Τέμπη: «Με εντολή Πρωθυπουργού η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter