Σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Εκατοντάδες παιδιά μεταναστών δεν έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους

Σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Εκατοντάδες παιδιά μεταναστών δεν έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους

Σχεδόν 1.000 είναι τα παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και δεν έχουν ακόμη επανενωθεί με τους γονείς τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, παρά τις όποιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, από τα 998 παιδιά, μόνο τα 148 είναι στη διαδικασία της επανένωσης με τους συγγενείς τους. «Ο αριθμός των νέων οικογενειών που εντοπίζονται συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πολλές εμφανίζονται από μόνες τους», ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του. Μέχρι σήμερα, η ειδική μονάδα έχει επανενώσει 600 οικογένειες.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Τραμπ την άνοιξη του 2018 χώρισε χιλιάδες οικογένειες μεταναστών, εφαρμόζοντας την πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, με την οποία, διώκονταν όλοι όσοι περνούσαν παράνομα τα σύνορα. Επιτροπές ελέγχου και εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι οι χωρισμοί αυτοί ξεκίνησαν προτού ακόμη να τεθεί επισήμως σε ισχύ αυτή η πολιτική.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ειδική μονάδα, αφού ερεύνησε εξονυχιστικά τα «πρόχειρα» αρχεία που τηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπίστωσε ότι 3.924 παιδιά, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, χωρίστηκαν από τους δικούς τους στα σύνορα. Πολλά εντοπίστηκαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους προτού να αναλάβει την προεδρία ο Μπάιντεν, χάρη σε μια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε όταν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει αυτή η πολιτική.

Πηγή: Reuters, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter