Συνταγές-φαρμάκι για τη Ράικου από τον γιατρό σύζυγό της

Συνταγές-φαρμάκι για τη Ράικου από τον γιατρό σύζυγό της

Πολλαπλά εκτεθειμένη είναι η Ελένη Ράικου μετά το πόρισμα-κόλαφο του ΕΟΠΥΥ για τον σύζυγό της. Ο Λάζαρος Καρνέσης φαίνεται να έχει ζημιώσει το δημόσιο κατά 1,7 εκατ. ευρώ μέσω αθρόων συνταγογραφήσεων σε –ως επί το πλείστον– υπερήλικους ασφαλισμένους που δεν εξέτασε καν.

Ο ποινικός έλεγχος του γιατρού και συζύγου της Ελένης Ράικου για τρία κακουργήματα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία) που αφορούν κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις χάριν συγκεκριμένων φαρμακευτικών μετά το σοκαριστικό πόρισμα του ΕΟΠΥΥ που έσκασε στα θεμέλια της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αποδεικνύει ακόμη μία φορά τον φαύλο κύκλο της «σκευωρίας Novartis». 

Παρά τους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, τους νομικούς ακροβατισμούς στην προανακριτική και τα βολικά αφηγήματα που πασπαλίζονται με fake news, η υπόθεση εμμένει να επιστρέφει στην αφετηρία της. Δηλαδή στο σκάνδαλο.

Το πόρισμα των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ για τη ζημία που προκάλεσε στα δημόσια ταμεία ο Λάζαρος Καρνέσης συνταγογραφώντας σκευάσματα σε υπερήλικες που δεν είχε εξετάσει ποτέ επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από κοινού με τον Ιωάννη Αγγελή αποτέλεσαν το εισαγγελικό περιτύλιγμα της «σκευωρίας Novartis». Το τι έχει πει όλο αυτό το διάστημα η Ελ. Ράικου εντός και εκτός προανακριτικής έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων ρεπορτάζ από την εφημερίδα. Εν προκειμένω σημασία έχει –όπως υποστηρίζει άλλωστε και ο Αδωνης Γεωργιάδης– ποιος το λέει.

Εκτός από τα… πλημμυρισμένα εμβάσματα σε κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγό της από τη Novartis και την Astellas, η εισαγγελέας καλείται να σηκώσει και το φορτίο του 1,7 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με τους ελεγκτές, δαπάνησε το δημόσιο για συνταγογραφήσεις του συζύγου της σε άγνωστους ασθενείς με απροσδιόριστες συνέπειες για την υγεία τους. Κατά τα ευρήματα των ελεγκτών οι υπερήλικες φαίνεται να λάμβαναν σκευάσματα άσχετα με τα σύνδρομα που αντιμετώπιζαν, ενώ παρατηρήθηκε και το φαινόμενο μη παράδοσης συγκεκριμένου σκευάσματος για το οποίο ο Λάζ. Καρνέσης είχε προβεί σε πλείστες συνταγογραφήσεις.

Έθετε σε κίνδυνο τη ζωή συνταξιούχων

Στο πόρισμα που αποκαλύπτει το Documento γιατροί, εταιρείες-πάροχοι σκευασμάτων ειδικής διατροφής (ΣΕΔ) και υπεύθυνοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) συνθέτουν το σκιώδες παζλ των αθρόων συνταγογραφήσεων σκευασμάτων σε ηλικιωμένους χωρίς να έχει προηγηθεί καν εξέτασή τους. Ακόμη κι αν παραμεριστεί πλήρως η ζημία του δημοσίου, ανατριχιαστική είναι –όπως περιγράφεται– η ασυνείδητη, αντιεπιστημονική και προκλητική συμπεριφορά του συζύγου της εισαγγελέα προς τους υπέργηρους. «Η συνταγογράφηση γνωματεύσεων ΣΕΔ σε ασφαλισμένους που ο συνταγογράφων γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί κατά την άποψή μας ένα σοβαρό και ενδεχομένως επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα» σημειώνουν στα συμπεράσματά τους για τον Λάζ. Καρνέση οι ελεγκτές.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση ελέγχου (ΓΕ 1826/10.8.2018) που εμπεριέχεται στο πόρισμα και αφορά την περιγραφή της κατάθεσης της ασφαλισμένης Σ.Α.: «Δεν γνωρίζει τον γιατρό ούτε τον έχει επισκεφθεί ποτέ. Παίρνει Q10 κατόπιν συστάσεων ιδιώτη νευρολόγου. Εχει συνταγογραφηθεί Resurgex», ενώ στην έκθεση ελέγχου (ΓΕ 2578/30.11.2018) για τον ασφαλισμένο Μ.Γ. αναγράφεται: «Δεν πάσχει από εντερική δυσαπορρόφηση ούτε άλλα προβλήματα στο έντερο. Η εταιρεία έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία με τα σκευάσματα και του τα φέρνει σπίτι. Δεν έχει επισκεφθεί τον συνταγογράφο γιατρό ούτε ελεγκτή γιατρό. Λαμβάνει το σκεύασμα Resurgex plus σε μορφή χυμού 200ml».

Οι ελεγκτές έχουν εξακριβώσει επίσης ότι ο σύζυγος της Ελ. Ράικου συνταγογραφούσε σκευάσματα τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούσαν περιπτώσεις υποσιτισμού και όχι σύνδρομα εντερικής δυσαπορρόφησης ή μη λοιμώδη γαστρεντερίτιδα, όπως ήταν η κύρια ένδειξη συνταγογράφησης. «Και τα 5 πολυμερή ΣΕΔ για εντερική σίτιση από το στόμα, που για να επιτύχουν τους σκοπούς της διατροφικής υποστήριξης για τους οποίους συνταγογραφούνται πρέπει οι ασθενείς που τα λαμβάνουν να έχουν καλή λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών» διασαφηνίζουν οι ελεγκτές και διαπιστώνουν: «Συνεπώς, η αθρόα συνταγογράφησή τους σε ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο δυσαπορρόφησης από οποιαδήποτε αιτία μπορεί και να αποδειχθεί σοβαρό ιατρικό λάθος, αφού προσφέρει ελάχιστη βοήθεια στους ασθενείς αυτούς, ενώ από την άλλη μεριά επιβαρύνει το ασφαλιστικό σύστημα με πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν για πιο ουσιαστική βοήθεια προς τους ασφαλισμένους».

Το χειρότερο είναι ότι οι ελεγκτές υποστηρίζουν πως ένας χυμός 200ml που προσομοιάζει στους κοινούς χυμούς στα περίπτερα θα μπορούσε να είναι το καθημερινό ρόφημα για τους ασφαλισμένους, σε αντίθεση με τα συγκεκριμένα σκευάσματα που συνταγογραφούσε ο Λάζ. Καρνέσης σε –ως επί το πλείστον– ηλικιωμένους.

«Πνίγηκε» από Hyperdrink η Σαλαμίνα

Εμβρόντητοι ήταν οι ελεγκτές με τα στοιχεία που συνέλεξαν για τη Σαλαμίνα, όπου εδρεύει το ιατρείο του συζύγου της Ελ. Ράικου. Οπως αναφέρουν, πρώτος προμηθευτής είναι η εταιρεία Poliplast Medical Equipment με έδρα το νησί και πρώτος ελεγκτής ο Ιωάννης Τσιντάβης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, που ελέγχει αποκλειστικά γνωματεύσεις του Λάζ. Καρνέση οι οποίες υποβάλλονται από την εταιρεία. Επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους οι ελεγκτές: «Το παράδοξο εδώ δεν είναι η γειτνίαση με το ιδιωτικό ιατρείο του κ. Καρνέση, όπως το έχει δηλώσει στην πιστοποίησή του στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων του ΕΟΠΥΥ, αλλά ότι ο γιατρός συνταγογραφεί και ο συγκεκριμένος πάροχος διακινεί επίσης αποκλειστικά (ποσοστό 100%) το σκεύασμα HYPERDRINK, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι τα 44 γραμμάρια υδατάνθρακες και τα 17 γραμμάρια λίπους είναι απαραίτητα καθημερινά στους ασφαλισμένους του συγκεκριμένου νησιού ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη πάθηση μπορεί να έχουν».

Το σκεύασμα που δεν παραδόθηκε ποτέ

Σκεύασμα που δεν παραδόθηκε ποτέ συνταγογραφούσε εκτεταμένα ο σύζυγος της τέως προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι –και κυρίως ηλικιωμένοι– να καταναλώνουν άλλο σκεύασμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το Resurgex Plus, το οποίο κατά τους ελεγκτές υποβοηθούσε τις εταιρείες-παρόχους να επιτύχουν αποζημίωση 400 ευρώ αντί 100 ευρώ που έχουν τα σκευάσματα με Q10.

«Το σκεύασμα RESURGEX PLUS σε μορφή σκόνης 100 γραμμαρίων και θερμιδικής αξίας 350kcal που συνταγογραφήθηκε από τον γιατρό σε ποσοστό 31% συνολικά έχει αναδειχθεί ήδη από σχετικούς ελέγχους της υπηρεσίας μας ότι δεν παραδόθηκε ποτέ σε ασφαλισμένους. Η συνταγογράφησή του εξυπηρετούσε αποκλειστικά την περαιτέρω οικονομική αποζημίωση των προμηθευτών-παρόχων που επικολλούσαν ταινίες γνησιότητας του συγκεκριμένου ΣΕΔ, ενώ στους ασφαλισμένους παραδίδονταν σκευάσματα της ίδιας εταιρείας ΚΑΚ διαφορετικής σύστασης και θερμιδικής αξίας που δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων – αποζημιούμενων αλλά και συνταγογραφούμενα – αποζημιούμενα όπως το LUQOVITAL Q10, το οποίο αντικαταστάθηκε στη συνταγογράφηση του γιατρού από το RESURGEX PLUS υποβοηθώντας έτσι τους παρόχους να επιτύχουν αποζημίωση με το όριο αποζημίωσης των 400 ευρώ αντί για το όριο των 100 ευρώ που έχουν τα σκευάσματα με Q10» τονίζουν οι ελεγκτές.

Υποπτη και ελεγχόμενη εταιρεία

Ως προς τους «σχετικούς ελέγχους» που επικαλούνται οι ελεγκτές, το ygeiamou.gr, το οποίο ανήκει στον όμιλο του «Πρώτου Θέματος», είχε προβεί σε δημοσίευμα με τίτλο: «ΕΟΠΥΥ: Απάτη με σκευάσματα δημιούργησε “μαύρη τρύπα” 8,3 εκατ. ευρώ». Στο δημοσίευμα της Παναγιώτας Καρλατήρα γινόταν λόγος για έλεγχο κλιμακίων του ΣΔΟΕ και της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στην Αθήνα και την Καλλιθέα, ο οποίος οδήγησε στην αποκάλυψη ότι η εισαγωγέας εταιρεία διακινούσε άλλα σκευάσματα στη θέση εκείνου που είχε εγκριθεί, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά και πλαστές ταινίες γνησιότητας.

Φόρα παρτίδα τα τηλέφωνα των ιατρικών επισκεπτών

Οι ελεγκτές κρίνουν ως προφανές ότι η συνταγογράφηση πολλών γνωματεύσεων του Λάζ. Καρνέση γινόταν σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους των ΜΦΗ αλλά και απευθείας με τις προμηθεύτριες εταιρείες. Ειδικότερα, υπογραμμίζουν: «Ο γιατρός δεν δίσταζε να αναγράφει στο πεδίο “αριθμός τηλεφώνου” ακόμη και το τηλέφωνο των ιατρικών επισκεπτών του παρόχου ADVANCE MEDICAL SUPPLIES. Η συνεννόηση και η εμπλοκή των ενδιαφερόμενων διαφαίνεται και από το γεγονός ότι για τους ασφαλισμένους της κάθε Μονάδας αναλαμβάνουν 1 ή 2 συγκεκριμένοι πάροχοι για συγκεκριμένα σκευάσματα του ίδιου πάντα εισαγωγέα» εντοπίζουν οι ελεγκτές και παραθέτουν τον σχετικό πίνακα με τις ΜΦΗ, τους παρόχους και τα ΚΑΚ. Εξού και στα συμπεράσματά τους οι ελεγκτές καθιστούν σαφές ότι η συνταγογράφηση ήταν κατευθυνόμενη σε συγκεκριμένες εταιρείες-ΚΑΚ. «Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται κατεύθυνση συνταγογράφησης προς τον ΚΑΚ ADVANCE MEDICAL SUPPLIES AE σε ποσοστό 52%. Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση των όσων ορίζει ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/18-11-2012)» σημειώνεται.

Ο συνδετικός κρίκος με τον γιατρό Α.Ι.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018 οι ελεγκτές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ προχώρησαν σε συγκριτική έρευνα μεταξύ των ασφαλισμένων που ο γιατρός εξέταζε και στους οποίους συνταγογραφούσε φάρμακα και τους ασφαλισμένους στους οποίους συνταγογραφούσε ΣΕΔ. Τότε ο γιατρός φέρεται να εξέτασε 627 ασφαλισμένους, για τους οποίους εξέδωσε 1.366 συνταγές. Παράλληλα φέρεται να εξέτασε 507 ασφαλισμένους, για τους οποίους εξέδωσε 705 γνωματεύσεις χορήγησης ΣΕΔ.

«Σε καμία περίπτωση ο ιατρός δεν αναγράφει παράλληλα (δηλαδή την ίδια ημερομηνία) για κάποιον από τους πιο πάνω ασφαλισμένους και συνταγή φαρμάκων και γνωμάτευση ΣΕΔ» συμπεραίνουν και επεξηγούν: «Δηλαδή, κανείς από τους 627 ασφαλισμένους για τους οποίους συνταγογράφησε φάρμακα για διάφορες παθήσεις δεν είχε ανάγκη χορήγησης ΣΕΔ και επίσης κανείς από τους 507 ασφαλισμένους που τους χορήγησε ΣΕΔ δεν είχε ανάγκη (ή δεν του ζήτησε) κάποια χρόνια φαρμακευτική αγωγή». Από το σύνολο των 1.132 ασφαλισμένων, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, μόνο πέντε είναι κοινοί στις υπό σύγκριση ομάδες.

Επιπλέον, κατά τους ελεγκτές, ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η συνταγογράφηση γνωματεύσεων ΣΕΔ από τον σύζυγο της Ελ. Ράικου στον ίδιο πληθυσμό ασφαλισμένων με άλλους γιατρούς που επιδεικνύουν παρόμοια συνταγογραφική συμπεριφορά. «Πιο συγκεκριμένα, από συγκριτικό έλεγχο που κάναμε μεταξύ των ασφαλισμένων για τους οποίους έχει συνταγογραφήσει γνωματεύσεις ΣΕΔ ο ιατρός Α.Ι. (έχει εκδοθεί η έκθεση ελέγχου της υπηρεσίας μας ΓΕ 1217Π/12-6-2018) διαπιστώσαμε ότι το 20% περίπου των ασφαλισμένων για τους οποίους συνταγογράφησε γνωματεύσεις ΣΕΔ ο κ. Καρνέσης (206 από τους 1.033 συνολικά ασφαλισμένους) είχαν παράλληλα συνταγογράφηση γνωματεύσεων ΣΕΔ και από τον ιατρό Α.Ι.» γράφουν οι ελεγκτές και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι γιατροί δρούσαν συντονισμένα και ποιο είναι το συνολικό ποσό της δαπάνης που προήλθε από όλες τις συνταγογραφήσεις τους.

«Υπόθεση-φούσκα για να πλήξει τη σύζυγό μου»

Σε δήλωσή του ο Λάζ. Καρνέσης χαρακτηρίζει την υπόθεση «φούσκα» που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό του, ενώ βάλλει κατά της Ελένης Τουλουπάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινήσει νέα ένδικα μέσα εναντίον της. Αναλυτικά: «Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση “φούσκα” που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευσή μου από μια εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά. Κάθε ενέργειά της είναι ανυπόστατη. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου». Να σημειωθεί ότι η εντολή ελέγχου δόθηκε στις 29.5.2017. Ητοι μόλις δύο μήνες μετά την παραίτηση Ράικου, χωρίς να είναι ευρέως γνωστό το ζήτημα των εμβασμάτων του Καρνέση από τις φαρμακευτικές, τα οποία συμπαρασύρθηκαν από την πλημμύρα του υπογείου της οικίας τους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter