«Συνταγματική Αναθεώρηση, εμβάθυνση της Δημοκρατίας»: Η εκδήλωση με Σπουρδαλάκη και Μπαλωμενάκη

«Συνταγματική Αναθεώρηση, εμβάθυνση της Δημοκρατίας»: Η εκδήλωση με Σπουρδαλάκη και Μπαλωμενάκη

Σε ανοιχτή εκδήλωση στο Δημαρχείο της Καισαριανής με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση, εμβάθυνση της Δημοκρατίας», μίλησαν χθες το βράδυ ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης και ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης μίλησε για τον πλούσιο διάλογο που επετεύχθη με τους πολίτες για όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Κυρίαρχο αίτημα των πολιτών είναι, όπως τόνισε ο κ. Σπουρδαλάκης, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η συνταγματική κατοχύρωση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για τους πολίτες». Ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση επέμεινε στην μείζονα έννοια της διαβούλευσης, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική διότι κάνει τους ίδιους τους πολίτες συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης αντιμετωπίζεται κατά τον κ.Σπουρδαλάκη και το πολύ επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημοκρατία, που είναι η κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης, η οποία οδηγεί τους πολίτες στην αδράνεια και στην αποχή από το πεδίο του Πολιτικού.

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι προϊόν και της κρίσης αντιπροσώπευσης που επικρατεί σε πάρα πολλές χώρες. Για αυτόν τον λόγο η βασική λογική που διέπει τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση είναι ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός του συντάγματος, που έχει σαν σκοπό την κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τέλος, κάνοντας μια εκτενή ανάλυση για την αντιδημοκρατική κατεύθυνση των νεοφιλελευθερισμού και τις επικίνδυνες για την κοινωνική πλειοψηφία λογικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σπουρδαλάκης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας την ανάγκη συνεχούς διαλόγου με την κοινωνία, έτσι ώστε οι πολίτες να μην έχουν στο μυαλό τους ότι η πολιτική διευθέτηση των κοινωνικών ζητημάτων είναι μία υπόθεση των ειδικών, αλλά να ξαναμπούν στο πολιτικό προσκήνιο συμμετέχοντας μέσω της διαβούλευσης στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων.

Από την άλλη ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια σύντομη αναδρομή στον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των διαφόρων Συνταγμάτων, τόνισε ότι σε γενικές γραμμές, κυρίως μετά από τις αναθεωρήσεις του, το Ελληνικό Σύνταγμα έχει ανοίξει τους ορίζοντες σε νεότερες αντιλήψεις για τη δημοκρατία, την ισότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά «Οι αλλαγές, πρέπει να πούμε, υπήρξαν αποτέλεσμα βαθιών μεταβολών στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας στη διακοπή της υπερτριαντάχρονης κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων, της ανόδου του μορφωτικού επιπέδου των Ελλήνων αλλά της προόδου στην κοινωνική οργάνωση, με την εμφάνιση νέων κινημάτων της κοινωνίας των Πολιτών, των δικαιωμάτων της Οικολογίας.». «Μετά την πρωτοφανή ολόπλευρη μακρόχρονη κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας, τα τέλη του 2008, σημειώθηκαν κοσμογονικές πολιτικές αλλαγές, με κορυφαία την ανάθεση με λαϊκή ψήφο, μάλιστα σε τρεις διαδοχικές εκλογές, τη διακυβέρνησης στην Αριστερά. Θα ήταν ανακόλουθο προς τις αλλαγές αυτές στο σώμα της κοινωνίας, εάν δεν υπήρχε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.»

Ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε ότι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική αναθεώρηση δομείται σε τέσσερις κύριους άξονες, α) Ενίσχυση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, β) Διεύρυνση της Δημοκρατίας, γ) Διακριτότητα Κράτους – Εκκλησίας και δ) Προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών.

Ειδικά για το θέμα της διαμόρφωσης νέων σχέσεων του Κράτους με την Εκκλησία σε σύγχρονη βάση που είναι σήμερα περισσότερο από ώριμη, τόνισε « Δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά, όπως αποδεικνύεται κάθε μέρα. Είναι όμως αναγκαία απολύτως. Κατά βάση, η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας της Ελληνικής Πολιτείας συγκεντρώνει τη βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού».

Όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε:

«Εμείς δεν κρύψαμε την πρόθεσή μας να θωρακίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών διαμέσου της αναθεώρησης του συντάγματος. Η επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα τα χρόνια της κρίσης υπήρξε ανελέητη. Βούλησή μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο προοδευτικό Σύνταγμα, που:

• θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

• θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων

• θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό

• θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες»

Αναφέρθηκε ακόμα σε τρείς κομβικές παρεμβάσεις, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής με καθορισμό μέγιστης επιτρεπτής απόκλισης στην αναλογία ψήφων και εδρών , στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και στην κατάργηση του νόμου για την ευθύνη των υπουργών, όπως ισχύει σήμερα, με την εξωφρενικά σύντομη παραγραφή.

Σχολιάζοντας τέλος τη συμπεριφορά της ΝΔ κατά διαδικασία στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης ,σχολίασε ότι « ενώ είχε προμετωπίδα τη συναίνεση, στην ουσία έκανε κάθε τι για να υπονομεύσει κάθε πρόταση που «μύριζε» προοδευτικό εκσυγχρονισμό. Είναι χαρακτηριστικός ένας νεολογισμός με τον οποίο, συνήθως, αρνιόταν τις προτάσεις μας για διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα χαρακτήριζε υποτιμητικά ως «δικαιωματισμό» θέλοντας να παρουσιάσει τις δικές μας προτάσεις ως αποτέλεσμα ιδεολογικών εμμονών. Ενώ – αντίθετα – ιδεοληπτική υπήρξε η δική της προσκόλληση στην επιδίωξη να υπάρχουν όσο πιο πολλά περιθώρια ήταν δυνατόν για την ανεμπόδιστη δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και περιθώρια στενών ερμηνειών όπου υπήρχαν αναφορές στα κοινωνικά, ιδίως, δικαιώματα.»

«Απομένει», κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης, «η μάχη στην Ολομέλεια, όπου και πάλι βάσιμα μπορούμε να αναμένομε ευνοϊκές ψηφοφορίες, μια απόδειξη ότι πρόκειται για ώριμες και μελετημένες προτάσεις που συσπειρώνουν τον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας ενάντια στην επιδίωξη συντηρητικής αναδίπλωσης. Μπορούμε λοιπόν, να οραματιζόμαστε ένα κράτος διαφορετικό, φιλικό προς τον πολίτη, κράτος υπερασπιστή των δημοσίων αγαθών, φρουρό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Όλα, φίλοι και φίλες, θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Αν όπως θέλομε να πιστεύομε και όπως αγωνιζόμαστε να συμβεί, την πλειοψηφία διαθέτουν οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Αν στο τοπίο αυτό είναι ενισχυμένη η θέση και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως της δεσπόζουσας δύναμης, πιστεύομε βαθιά ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες πλειοψηφίες στην επόμενη –την αναθεωρητική– Βουλή ώστε όλες οι επιτυχείς έως σήμερα και εύστοχες προτάσεις μας να υλοποιηθούν.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter