Συνταγματική εκτροπή σε βάρος των συνταξιούχων

Συνταγματική εκτροπή σε βάρος των συνταξιούχων

Ενάμισι εκατομμύριο δικαιούχοι δεν θα λάβουν τίποτε, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν μειωμένα αναδρομικά από 40% έως 70%

Η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έφερε πάλι στο προσκήνιο τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει τον Οκτώβριο. Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όπως αποκαλύπτει το Documento, προχωρούν σε εξαπάτηση όσων συνταξιούχων πέσουν στην παγίδα να αποδεχτούν αυτές τις επιστροφές, αφού έτσι θα χάσουν ένα ποσό που κυμαίνεται στο 40-70% όσων πρέπει να τους επιστραφούν σύμφωνα με την απόφαση το ΣτΕ.

«Εδώ και τώρα αγωγές» είναι η πρόταση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για εκείνους που είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και δεν θα πάρουν τίποτε από τα αναδρομικά

Τι επιδίκασε το ΣτΕ

Βέβαια, το πρόβλημα των παράνομων περικοπών του 2012 που επέβαλαν οι τότε κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά είναι πολύ μεγαλύτερο, καθότι οι συνταξιούχοι έχουν απολέσει περί τα 88 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα που υπέστησαν τις αντισυνταγματικές περικοπές. Ωστόσο, άλλες είναι οι βουλές των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ που επιδίκασαν μόνο 3,9 δισ. ευρώ για μόνο ένα εντεκάμηνο. Ακόμη και εκεί παρενέβη με τρόπο ειδεχθή η κυβέρνηση και από τα 3,9 δισ. ευρώ επιδιώκει να επιστρέψει μόλις το 1,4 δισ. ευρώ.

Με αυτή την απατεωνίστικη προσέγγιση αποκλείστηκε το 65% των συνταξιούχων της χώρας

(1.620.000) που χάνει το 100% όσων έπρεπε να του επιστραφούν. Ωστόσο, και αυτοί που λαμβάνουν κάποια ποσά (περίπου 900.000) χάνουν έως και 70% από όσα έπρεπε να τους επιστραφούν στο εντεκάμηνο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της εξαπάτησης σε βάρος των συνταξιούχων που μόνο από αυτό ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δικαίως λαμβάνει τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που του προσέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλοι κάνουν αγωγές

Δυστυχώς η κυβέρνηση ωθεί τους συνταξιούχους στη διεκδίκηση των χρημάτων τους μέσω της Δικαιοσύνης. Αυτή είναι και η πρόταση του πλέον δραστήριου συνδικαλιστικού οργάνου των συνταξιούχων, του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Η πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τίποτε από τα κουτσουρεμένα αναδρομικά του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, πρέ πει να καταθέσουν εδώ και τώρα αγωγές.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα.

Οσοι δεν λαμβάνουν τίποτε από τα αναδρομικά είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι. Αρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και για εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους που ο θάνατος επήλθε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί το κληρονομικό δικαίωμά τους. Ολοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter