Συνταγματολόγος αποδομεί το σχέδιο Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

Συνταγματολόγος αποδομεί το σχέδιο Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

«Δε νοείται ο νομοθέτης να αναθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθορίσει το ποσό του φόρου και να το εισπράττει στη συνέχεια με δικούς του μηχανισμού»

Για να υπάρξει φορολογική αποκέντρωση χρειάζεται να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει έως τώρα για την αναθεώρηση διατάξεων που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολόγιζαν αυτό το δεδομένο, δηλαδή για να έχουμε φορολογική αποκέντρωση χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό βασίζεται σε μία ρητή συνταγματική διάταξη, στη διάταξη του άρθρου 78 παράγραφος 4, που λέει το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις στη φορολογία και η απονομή των συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης, δηλαδή δεν νοείται ο νομοθέτης να αναθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθορίσει το ποσό του φόρου και να το εισπράττει στη συνέχεια με δικούς του μηχανισμούς. Αυτό επιφυλάσσεται ως αρμοδιότητα στον ίδιο τον νομοθέτη», τόνισε ο κ. Σωτηρέλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα τοπικό έσοδο, όπως διατείνεται η άλλη άποψη, αυτή που υποστήριξε και ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Σωτηρέλης και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους πιο βασικούς φόρους, επομένως δεν μπορεί να σταθεί μια τέτοια ευρείας έκτασης φορολογική μεταρρύθμισης χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, «νομίζω θα εκπέσει στα Δικαστήρια. Είμαι βέβαιος γι αυτό», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Είπε ακόμα ότι με αυτήν την προοπτική είναι απρόθυμοι και οι αυτοδιοικητικοί, ενώ όπως συμπλήρωσε υπάρχει ζήτημα και με τα κριτήρια ορισμού του ύψους του ΕΝΦΙΑ, καθώς αναρωτήθηκε ποιος και πώς θα τα ορίσει, αφού θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα ανακατανομής των πόρων από τα όργανα της ίδιας της αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter