Στόχος η ομαλοποίηση της κατάστασης

Συντάξεις και εφάπαξ: 327.573 εκκρεμείς αιτήσεις

Τις 327.573 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι εκκρεμείς και αφορούν την απονομή κύριας (138.899), επικουρικής σύνταξης (126.022) και εφάπαξ βοηθήματος (62.652). 

Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν επίσημα νωρίτερα σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος, από το διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη και από το διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, Αθανάσιο Καποτά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακαλέξη, στόχος είναι τον Νοέμβριο από τις 138.899 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής κύριων συντάξεων να έχουν απομείνει 60.000 – 70.000 το πολύ. Τον Ιούνιο έχουν εκδοθεί 9.000, ενώ μόλις 2.035 εκδόθηκαν σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που θεσμοθετήθηκε με το νέο Ασφαλιστικό. Εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο διοικητής του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι θα καταστεί εφικτό να εκδίδονται 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις κάθε μήνα για να αξιοποιηθούν τα 860 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί ως επιχορήγηση για το σκοπό αυτό. Στον ΕΦΚΑ έχουν ενταχθεί 3,5 εκατ ασφαλισμένοι, 2,8 εκατ συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 450 χιλ προέρχονται από το Δημόσιο. Στο νέο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης υπάρχουν 8.300 υπάλληλοι και διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία που ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Καποτάς πρόσθεσε ότι το ΕΤΕΑΕΠ στοχεύει να απεμπλακεί από τις εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί. Εκτίμησε ότι από τις 62.652 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής εφάπαξ, το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει καμία…

Για την επικουρική σύνταξη ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 126.022 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, με το κόστος απονομής τους να ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ μαζί με τα αναδρομικά. Μάλιστα από το παραπάνω ποσό υπάρχουν 25 εκατ. ευρώ που είναι αναδρομικά ποσά που δεν έχουν δοθεί για επικουρικές συντάξεις που έχουν ήδη εκδοθεί. Η κατάσταση με την απονομή των συντάξεων περιπλέκεται περισσότερο εξαιτίας της διαδοχικής ασφάλισης. Τα αποθεματικά που έχει συγκεντρώσει το ΕΤΕΑΕΠ από τους τομείς πρόνοιας και επικούρησης που έχει απορροφήσει φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ. Το ταμείο έχει 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχους και 650 άτομα προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.