Συντάξεις: Μπόνους 150 ευρώ στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να επισπεύσουν 139.000 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα

Συντάξεις: Μπόνους 150 ευρώ στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να επισπεύσουν 139.000 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα

Κίνητρο 150 ευρώ το μήνα δίνει ο ΕΦΚΑ στους υπαλλήλους του προκειμένου να «τρέξουν» πιο γρήγορα τις αποφάσεις για περίπου 138.899 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από δυόμισι χρόνια.

Σχετική εισήγηση ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σε έκτακτη συνεδρίαση και υπό το κράτος πανικού γιατί ο στόχος είναι να βγαίνουν 20.000 αποφάσεις κάθε μήνα!

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, αν δεν πιαστούν οι στόχοι η ζημιά θα είναι διπλή: Αφενός το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να βγάλει απόφαση για να επιστρέψει τα χρήματα από την έκτακτη επιχορήγηση που πήρε από την τρόικα για τον σκοπό αυτό και αφετέρου, όπως προβλέπει ο νόμος 4438/2016 πάνω στον οποίο «πάτησε» ο ΕΦΚΑ για να εγκρίνει την έκτακτη παροχή των 150 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αφαιρέσει από την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ το ποσό που δεν κατάφερε να πληρώσει για τις συντάξεις που καθυστερούν!

Ο πανικός υπουργείου Εργασίας και ΕΦΚΑ μπροστά στον κίνδυνο απώλειας των έτοιμων χρημάτων που δίνει η τρόικα, οδήγησε τη διοίκηση του Ταμείου στην απόφαση να εγκρίνει ως πρόσθετο μπόνους στους υπαλλήλους-εισηγητές και μέλη των ομάδων εργασίας για την έκδοση των συντάξεων ένα ποσό της τάξης των 150 ευρώ, μήπως και τους δελεάσει για να αυξήσουν τους ρυθμούς με περισσότερες αποφάσεις κάθε μήνα.

Το «γρηγορόσημο» των 150 ευρώ το μήνα για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις, παρότι δεν είναι ευκαταφρόνητο, δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει αποτέλεσμα, γιατί στην τσέπη θα μένουν καθαρά κάπου 120 ευρώ. Στην πράξη σημαίνει ότι κάθε υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος με τις συντάξεις θα παίρνει 50 ευρώ για να βγάζει 3 αποφάσεις επιπλέον πέρα από αυτές που εκδίδει κάθε μήνα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, η επίσπευση που ζητείται από τους υπαλλήλους στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, έχει τον όρο να αναστείλουν τις άδειες του καλοκαιριού και να πάρουν μόνον μια εβδομάδα!

Το ποσό που έχει εξασφαλιστεί με το δάνειο της τρόικας για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, είναι 859 εκατ. ευρώ. Από αυτά ο ΕΦΚΑ διέθεσε τα πρώτα 70 εκατ. ευρώ ως το τέλος Μαΐου! Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, βλέποντας ότι θα χαθούν τα λεφτά για τις συντάξεις και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μείνουν μόνιμα με τις προσωρινές συντάξεις, άλλαξε την απόφαση και όρισε νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών ως το τέλος Ιουνίου του 2018, φορτώνοντας δηλαδή άλλους 12 μήνες αναμονής στους συνταξιούχους που περιμένουν την οριστική σύνταξη. Με την παράταση των πληρωμών ως τον Ιούνιο του 2018 που είχε αποκαλύψει πρώτος ο «Ε.Τ.» στις 30 Μαΐου φέρνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο της κοινής απόφασης που υπέγραψαν μετέπειτα η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, πήραν άλλα 320 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ. Το συνολικό κονδύλι λοιπόν για συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί φτάνει στα 1,17 δισ. ευρώ.

Η υπουργός ζήτησε την παράταση των πληρωμών όχι επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα, αλλά για εντελώς διαφορετικό λόγο: Γιατί αν δεν ζήταγε παράταση θα επέστρεφε τα χρήματα που όπως φαίνεται δεν μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, και οι συνταξιούχοι θα έμεναν για χρόνια με προσωρινές συντάξεις. Για να δεχτούν όμως οι δανειστές την παράταση που ζήτησε το υπουργείο επέβαλαν και μια πρόσθετη ρήτρα που επίσης αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στο δημοσίευμά του στις 30 Μαΐου. Αυτό που ζήτησαν οι δανειστές είναι ότι σε κάθε 1.000 ευρώ πληρωμής ο ΕΦΚΑ θα βάζει από την τσέπη του άλλα 500 ευρώ. Στην ουσία επέβαλαν ποινή να συμμετέχει ο ΕΦΚΑ κατά 50% με δικά του λεφτά σε αυτά που παίρνει από την έκτακτη επιχορήγηση για την πληρωμή των συντάξεων!

Όλα αυτά έχουν φέρει σε αδιέξοδο υπουργείο και ΕΦΚΑ και ως έσχατη λύση αποφάσισαν να δίνουν και 150 ευρώ έξτρα αμοιβή κάθε μήνα στους υπαλλήλους, μήπως και αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter