Συντάξεις: Τα εμπόδια που βάζει το Ασφαλιστικό

Συντάξεις: Τα εμπόδια που βάζει το Ασφαλιστικό

Αυξήσεις στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που φτάνει έως τα πέντε έτη, πρόσθετη επιβάρυνση στο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, καθώς και μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις, φέρνει μαζί του το 2017.

Το νέο έτος, ενσωματώνει τη λειτουργία μιας σειρά διατάξεων του Ασφαλιστικού, που έχει θεσμοθετηθεί από το 2015 και μετά και αλλάζουν άρδην το σκηνικό στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι πρόκειται να ισχύσει κατά το νέο έτος, σε μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, που καθορίζουν τον χρόνο της συνταξιοδότησης:

*Όρια ηλικίας: Η αύξηση που θεσμοθετήθηκε με το νόμο για το τρίτο μνημόνιο (ν.4336/2015), συνεχίζεται με σταθερά βήματα. Τα γενικά όρια ηλικίας θα αποτελούν το 2022, το 67ο ή το 62ο με 40 έτη ασφάλισης. Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν εντός του νέου έτους, την 35αετία, αλλά και οι γονείς με ανήλικο τέκνο που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο, είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

*Μείωση συντάξεων: Τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, οδηγούν σε μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις που θα απονεμηθούν εντός του 2017, συγκριτικά με τα ποσά που θα προέκυπταν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Σε απόλυτα ποσά, εκτιμάται ότι θα προκύψουν μειώσεις που μπορεί να ανέλθουν έως τα 135 ευρώ, το μήνα.

*ΙΚΑ – ΟΑΕΕ: Όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ επιλέξουν τον δρόμο της σύνταξης, θα μπορούν να το πράξουν μόνο εάν πληρούν μία συγκεκριμένη προϋπόθεση. Αυτή είναι να έχουν καλύψει τουλάχιστον τέσσερις μήνες εργασίας ή 100 ημέρες ασφάλισης, για κάθε έτος κατά την τελευταία πενταετία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας υποχρεώνονται να συνταξιοδοτηθούν, μόνο με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης…

*Πλασματικά έτη: Η αύξησή τους, επηρεάζει κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους που ήθελαν να κάνουν χρήση της διαδικασίας για να συνταξιοδοτηθούν. Από το 6,67% του μισθού που ήταν έως το τέλος του 2016 το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, ανέρχεται σταδιακά έως το 20% του μισθού. Εάν τηρηθεί η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε για τους δημόσιους υπαλλήλους, μόνο για το 2017 θα υποστούν αύξηση κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. Άρα είναι προφανές ότι η παραπάνω αύξηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να γίνει χρήση του μέτρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter