Σύνταξη-φιλοδώρημα στους μη μισθωτούς με χρέη στον ΕΦΚΑ

Σύνταξη-φιλοδώρημα στους μη μισθωτούς με χρέη στον ΕΦΚΑ

Από τη μία φουσκωμένοι από υπερηφάνεια για τα πεπραγμένα τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνης Γεωργιάδης πανηγυρίζουν για την «κοινωνική ευαισθησία» που δείχνουν απέναντι σε όσους υποψήφιους συνταξιούχους χρωστούν και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη. Αναφερόμαστε στο άρθρο 115 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, γνωστού ως «μίνι ασφαλιστικό». Με αυτήν τη ρύθμιση ο Αδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνει το όριο των οφειλών όσων θέλουν να λάβουν σύνταξη από 20.000 σε 30.000 ευρώ (για τους αγρότες από 6.000 σε 10.000 ευρώ).

Αυτή όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου την οποία έχει φωτίσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Η άλλη πλευρά είναι η αθέατη, η σκοτεινή πλευρά του παγόβουνου, που καλεί αυτή την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών να ζήσει με μηνιαία σύνταξη της τάξης των 280-400 ευρώ σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας που έχει επιβάλει ήδη από το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μεταφέροντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στα καρτέλ της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και στα κρατικά ταμεία μέσω ΦΠΑ.

Καταδίκη σε πείνα για 60 μήνες

Σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο λοιπόν, «δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα πάντα με όσα αναγράφονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, όταν υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής χρέους προς τον ΕΦΚΑ, το οποίο όμως δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και τις 10.000 ευρώ για αγρότες, δίνεται το δικαίωμα της σταδιακής αποπληρωμής.

Το υπερβάλλον ποσό από τις 20.000 μέχρι τις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τις 6.000 μέχρι τις 10.000 ευρώ για τους αγρότες συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Από το όριο των 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 6.000 ευρώ για τους αγρότες και μέχρι την πλήρη εξόφληση του χρέους εφαρμόζεται η ισχύουσα ρύθμιση, δηλαδή η αποπληρωμή σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση είναι ο υποψήφιος συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, να έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον για 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα) και να μην έχει πάνω από 12.000 ευρώ τραπεζικές καταθέσεις ή πάνω από 6.000 ευρώ ειδικά εάν πρόκειται για αγρότη.

Κυνικά «προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις»

Εδώ εισέρχεται η πραγματικότητα. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση «ρύθμιση τροπής». «Αντί να στηρίξει έμπρακτα τους χιλιάδες ασφαλισμένους (κύρια ελεύθερους επαγγελματίες), που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δημιούργησαν χρέος προς τον ΕΦΚΑ, τους οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση» επισημαίνεται σχετικά σε ανακοίνωση.

Οι συνταξιούχοι διά του ΕΝΔΙΣΥ αναρωτιούνται: «Μπορεί ο κ. Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του, που εμπνεύστηκαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, να ζήσουν με 280 ή με 400 ευρώ τον μήνα για χρονικό διάστημα από 16 έως 24 μήνες; Με ποιο δικαίωμα διαφημίζουν ως σωτήρια τη συγκεκριμένη ρύθμιση;».

Εδώ εισέρχονται τα στοιχεία όπως προκύπτουν επίσημα από το σύστημα ΗΛΙΟΣ, το οποίο μετρά τις συντάξεις. Τα επίσημα στοιχεία (Οκτώβριος 2023) είναι αδιάσειστα και ενδύουν τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη με τον μανδύα του κοινωνικά ανάλγητου κυβερνήτη.

Οπως προκύπτει λοιπόν, οι νέες συντάξεις –συνεπεία του νόμου Βρούτση 2020 που αντικατέστησε τον νόμο Κατρούγκαλου αντιγράφοντας πολλές από τις διατάξεις του–, οι οποίες αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα που κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 697,25 ευρώ μεικτές αποδοχές. Είναι σαφές λοιπόν ότι η ρύθμιση δημιουργεί συνταξιούχους από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών (μη μισθωτών) που επί σειρά ετών θα αναγκαστούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Δύο παραδείγματα

Εστω συνταξιούχος με χρέη 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και μηνιαία σύνταξη 700 ευρώ. Με την εν λόγω ρύθμιση ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πρέπει κάθε μήνα να χάνει το 60% της σύνταξής του, δηλαδή 420 ευρώ, ποσό που θα αξιοποιείται για να αποπληρωθεί μέρος από το χρέος του. Αρα κάθε μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πρέπει να συμβιβαστεί ότι θα… ζει με το ποσό των 280 ευρώ. Μάλιστα, αυτό το μηνιαίο εισόδημα θα καταβάλλεται μέχρι να αποπληρωθούν 10.000 ευρώ από το συνολικό χρέος του συνταξιούχου. Αυτό σημαίνει ότι με 280 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να ζήσει ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας για 24 μήνες! Αρα για δύο χρόνια η ρύθμιση Γεωργιάδη καταδικάζει ένα συνταξιούχο των 700 ευρώ να λαμβάνει σύνταξη ντροπής. Μετά βέβαια θα συνεχίζει να πληρώνει το χρέος για το υπολειπόμενο ποσό των 20.000 ευρώ.

Εστω συνταξιούχος με χρέη 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και μηνιαία σύνταξη 1.000 ευρώ. Με την ίδια ρύθμιση ο συνταξιούχος θα υποχρεωθεί να ζει με 400 ευρώ τον μήνα, αφού το 60% της σύνταξής του θα παρακρατείται για να μειωθεί το χρέος του κατά 10.000 ευρώ. Αυτή η πενιχρή σύνταξη των 400 ευρώ θα καταβάλλεται για 16 συναπτούς μήνες, μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στις 20.000 ευρώ. Πάλι δηλαδή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα λαμβάνει σύνταξη πείνας.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι: Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ουσιαστικές αυξήσεις, άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας» (Photos)

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι – Οργή για τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στα 72 από τα 67 το όριο ηλικίας για σύνταξη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter