Συνθήκες «ασφυξίας» στη Μόρια – Χωράει 3.000 ανθρώπους και έχουν στοιβάξει πάνω από 12.000 πρόσφυγες

Συνθήκες «ασφυξίας» στη Μόρια – Χωράει 3.000 ανθρώπους και έχουν στοιβάξει πάνω από 12.000 πρόσφυγες

Ήσυχη είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στο – ασφυκτικά γεμάτο- ΚΥΤ της Μόριας μετά τη χθεσινή πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας γυναίκας.

Όπως αναφέρουν πηγές στο documentonews.gr, η λέξη η οποία μπορεί να χαρακτηρίσει το σημερινό κλίμα είναι «ψυχρολουσία», καθώς όπως σημειώνουν, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και παρομοιάζουν τη Μόρια με «καζάνι που βράζει».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας έχει προδιαγραφές για να μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε αυτό πάνω από 12 χιλιάδες πρόσφυγες

Αντίστοιχα στη Χίο η χωρητικότητα ανέρχεται σε 1.014 και διαμένουν 3.594 άτομα, στη Σάμο 648 και διαμένουν 5.548, στη Λέρο 860 και φιλοξενούνται 1492 και στην Κω 816 και μένουν 3.136.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σήμερα έχει δρομολογηθεί η μεταφορά 300 περίπου προσφύγων από τη Μόρια σε άλλη δομή

Η άμεση αποσυμφόρηση του χώρου είναι επιβεβλημένη, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ο αριθμός των γιατρών που απαιτείται, αλλά ούτε και βασικά είδη όπως κουβέρτες.

Οι πρώτες πληροφορίες για την χθεσινή πυρκαγιά έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, μία γυναίκα και ένα βρέφος, πράγμα που διέψευσε σήμερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου, «η πυρκαγιά στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου (ΚΥΤ), που αφαίρεσε μία ενήλικη ζωή και ενδεχομένως δυο ακόμα ζωές ανηλίκων σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων, ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Κανένας δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσοι άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι μέσα στο κοντέινερ και πόσα είναι τα θύματα της τραγωδίας.

Η μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Όπως κατεπείγουσα είναι και η ιατρική τους φροντίδα έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter