Συνθήκη Ρώμης 1957: Γιατί οι ηγέτες υπέγραφαν λευκές σελίδες; (Photos)

Συνθήκη Ρώμης 1957: Γιατί οι ηγέτες υπέγραφαν λευκές σελίδες; (Photos)

Οι έξι ιδρυτικές χώρες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υπέγραψαν λευκές σελίδες μονογράφοντας τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, διηγείται ένας από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός.

Ο Ντέιβιντ Γουίλι (David Willey), 24χρονος τότε δημοσιογράφος, είχε σταλεί από το πρακτορείο Reuters για να καλύψει ένα «γεγονός» που μάλλον δεν ενδιέφερε τον βρετανικό Τύπο.

«Ήμουν ο νεότερος στο γραφείο και στο Reuters» η υπογραφή της συνθήκης αυτής «δεν εθεωρείτο σημαντικό γεγονός», εξηγεί ο συνταξιούχος σήμερα δημοσιογράφος που πέρασε 35 χρόνια ως ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη.

Καθώς η Βρετανία δεν συμμετείχε στη Ιδρυτική της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) Συνθήκη, ούτε στην ιδρυτική συνθήκη της Κοινότητας Ατομικής ενέργειας (Euratom), οι βρετανικές εφημερίδες έμειναν μάλλον απαθείς. Οι Times του Λονδίνου, για παράδειγμα, δεν αφιέρωσαν παρά ένα μονόστηλο στο γεγονός.

Αλλά, ίσως αυτή η παντελής απουσία ενδιαφέροντος να ήταν δικαιολογημένη, αφού οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΟΚ (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία) δεν υπέγραψαν παρά λευκά χαρτιά.

«Το διασκεδαστικό είναι ότι διαπιστώσαμε εκ των υστέρων πως η Συνθήκη της Ρώμης ήταν γεμάτη λευκές σελίδες, διότι έπρεπε να προετοιμασθεί στα γρήγορα και διότι η ιταλική οργάνωση δεν ήταν και τέλεια, και ότι αναγκάσθηκαν να συμπληρώσουν μετά την υπογραφή τις λευκές σελίδες», λέει.

«Μόνο η πρώτη και τελευταία σελίδα είχαν τυπωθεί εγκαίρως. Ανάμεσα στις δύο σελίδες αυτές δεν υπήρχε τίποτε άλλο από λευκά φύλλα», επιβεβαιώνει ο Άλμπερτ Μπόιερ, ένας από τους υπεύθυνους της οργάνωσης της τελετής υπογραφής του 1957, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως το λάθος δεν ανήκε μόνο στους Ιταλούς οργανωτές, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο. Οι Ελβετοί συνέβαλαν επίσης μπλοκάροντας το τρένο που μετέφερε τα έγγραφα από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη. Και στο αποκορύφωμα της ατυχίας, το προσωπικό καθαριότητας της αίθουσας, όπου στη συνέχεια εργάσθηκαν οι εμπειρογνώμονες, πέταξε στα σκουπίδια μεγάλο μέρος των σχεδίων του κειμένου της συνθήκης!

Ωστόσο, το γεγονός έμεινε χαραγμένο στη μνήμη του Ντέιβιντ Γουίλι, καθώς περιλαπλανάται στη μεγάλη αίθουσα της Αναγέννησης του Καπιτωλίου, που φιλοξένησε την τελετή του 1957 και όπου θα συναντηθούν το Σάββατο οι 27, 60 χρόνια μετά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter