Συντονισμένες κυβερνητικές πιέσεις προς λοιμωξιολόγους για άνοιγμα του λιανεμπόριου από τη Δευτέρα

Συντονισμένες κυβερνητικές πιέσεις προς λοιμωξιολόγους για άνοιγμα του λιανεμπόριου από τη Δευτέρα

Συνεχείς πιέσεις της κυβέρνησης η οποία «εισηγείται» στους λοιμωξιολόγους – υπό το βάρος της οικονομίας – να προχωρήσουν σε απόφαση για υπό όρους άνοιγμα του λιανεμπορίου (και όχι μόνον) το γρηγορότερο δυνατόν και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα.

Αυτές οι «εισηγήσεις» ωστόσο είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες από πολλά κυβερνητικά στελέχη που αποτελούν πιέσεις στην ουσία προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων οι οποίοι δεν φαίνεται πως συμφωνούν, τουλάχιστον όχι όλοι.

Και αυτό που, πλέον, επιδιώκουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι αποφάσεις που έχει πάρει ήδη το Μαξίμου να επικυρωθούν από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία απλώς θα κληθεί να προσδιορίσει με ποιον τρόπο θα ανοίξει το λιανεμπόριο και με ποιον τρόπο τα σχολεία.

Η συνεδρίαση (σήμερα) αναμένεται να είναι κρίσιμη και θυελλώδης αφού πολλά μέλη της επιτροπής δεν συμφωνούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις για άμεση άρση απαγορευτικών μέτρων τη στιγμή που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 8.000, τα κρούσματα καταγράφουν ρεκόρ και τα νοσοκομεία πιέζονται με τις ΜΕΘ και τις απλές κλίνες να ασφυκτιούν.

Αν αυτό ξενίζει τους πολίτες με δεδομένα τα καθημερινά στοιχεία που ανακοινώνονται, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη προσπάθησε να δικαιολογήσει μια πιθανή τέτοια απόφαση υποστηρίζοντας πως… δεν παίζουν ρόλο μόνον οι αριθμοί αυτοί αλλά και τα επιμέρους στοιχεία. Και αυτό για να κρύψει τις κυβερνητικές παλινωδίες που όχι μόνον δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα αλλά προκάλεσαν έκρηξη κρουσμάτων.

Πελώνη: Ενθαρρυντικά σημάδια

«Τα κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει πως εξελίσσεται η πανδημία. Είναι πολύ σημαντικοί δείκτες οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συνεχιστεί», είχε δηλώσει την Τρίτη η κυρία Πελώνη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το αλαλούμ των κυβερνητικών επιλογών με το κλείσιμο της αγοράς όταν υπήρχαν μερικές εκατοντάδες κρούσματα και το άνοιγμά της όταν υπάρχουν μερικές χιλιάδες και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με πάνω από 50 νεκρούς καθημερινά.

Πρόταση Άδωνη να ανοίξουν από τη Δευτέρα

Σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπήρξε σαφής προς όλους –κυρίως εντός της κυβέρνησης- αλλά και προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων αφού εξέφρασε την άποψή του υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά πρόσφατα (9 Φεβρουαρίου) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε κάνει ακριβώς το αντίθετο, προκαταλαμβάνοντας την κυβέρνηση αλλά και το Μαξίμου με αυστηρότερα μέτρα.

Όπως αναφέρεται πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο, εισηγήθηκε μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μην μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς αλλά στην επιτροπή υπάρχουν  επιφυλάξεις.

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού  το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το  γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή.

Επίσης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά τους, τη στιγμή που δεν μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει. Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η 3ωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.

Σκέρτσος & Γεραπετρίτης έσπευσαν να ανακοινώσουν άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και διαδημοτικές

Όπως φαίνεται ωστόσο, οι πιέσεις προς του λοιμωξιολόγους από τα κυβερνητικά στελέχη είναι συντονισμένες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Άκης Σκέρτσος με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες έχουν επί της ουσίας ανακοινώσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τα μικρά καταστήματα σε πρώτη φάση, την επιστροφή στα θρανία τουλάχιστον για τους μαθητές λυκείου καθώς και την άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων άμεσα.

Διαβάστε επίσης: Lockdown: Τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ – Τι θα γίνει με τη χαλάρωση των μέτρων

Σταμπουλίδης: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά

Για το πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς όταν δεθεί το «πράσινο φως» αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα επισήμανε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Open ότι το άνοιγμα θα είναι γίνει κανονικά και όχι με click away ή με click inside.

«Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter