Συντονισμός γενικότητας Μητσοτάκη με Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία για την ακρίβεια

Συντονισμός γενικότητας Μητσοτάκη με Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία για την ακρίβεια

Με την ανακοίνωση δια στόματος Μητσοτάκη πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε τις προηγούμενες ημέρες να αποτελεί μία από τις κυριότερες «ειδήσεις» που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η τετραμερής σύσκεψη με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Mario Draghi, της Ισπανίας, Pedro Sánchez και της Πορτογαλίας, António Costa.

Μέσω τηλεδιάσκεψης αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην τετραμερή σύσκεψη με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Mario Draghi, της Ισπανίας, Pedro Sánchez και της Πορτογαλίας, António Costa ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα εξαιτίας της νόσησής του από κορονοϊό.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης, καθώς η πόλη της Ουκρανίας έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον με πλήθος Ελλήνων ομογενών.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει -όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης- να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες ημέρες, ως μια μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες» ανέφερε προς το τέλος της τοποθέτησής του.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν… να περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας.

«Οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Και γι΄ αυτό και προτείνουμε, σε πρώτη φάση, να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ενώ ακολούθως χαρακτήρισε τις αγορές «έρμαια των κερδοσκόπων», παρότι οι παρεμβάσεις της δικής του κυβέρνησης δεν έχουν μέχρι στιγμής χτυπήσει την κερδοσκοπία.

Αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτήρισε την διπλή οικονομική και ενεργειακή κρίση ως «νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη δημοκρατία», υποστηρίζοντας πως μπορεί «να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας».

Αξιοσημείωτες ακόμα οι αναφορές του στις ενεργειακές λύσεις, καθώς έβαλε και πάλι κεντρικά στο κάδρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προμήθεια φυσικού αερίου με περισσότερο LNG, με το βλέμμα στις αμερικανικές εταιρείες και την μεταφορά τους από τους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς και για την διασύνδεση μεταξύ των χωρών του Νότου. Ωστόσο, έλειπε από τις αναφορές του αυτή στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που προανήγγειλε στο προχθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Και βέβαια να εξακολουθούμε να επενδύουμε στην εξοικονόμηση, καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή την οποία δεν καταναλώνουμε ποτέ» ανέφερε μεταξύ άλλων, διατυπώνοντας για ακόμα μία φορά μία κενή σοφιστεία του.

Σημειώνεται πάντως πως, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών έγινε και για τις αμυντικές δαπάνες και το ζήτημα της επιβάρυνσης των εθνικών προϋπολογισμών, τονίζοντας πως «γίνονται όμως για έναν κοινό, έναν ουσιαστικό, έναν ευρωπαϊκό σκοπό», στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξαίρεσή τους από τα ελλείμματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter