Συντριπτικό «ναι» του Ευρωκοινοβουλίου στην έκθεση Παπαδημούλη για την ΕΚΤ

Συντριπτικό «ναι» του Ευρωκοινοβουλίου στην έκθεση Παπαδημούλη για την ΕΚΤ

Με συντριπτική πλειοψηφία (82,3%) επικύρωσε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την εξαιρετικά σημαντική Έκθεση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2021.

Η Έκθεση που προετοίμασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έντονες διαβουλεύσεις, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα με εισηγητική ομιλία και δευτερολογία του στην Ολομέλεια του ΕΚ παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Επίτροπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Υπερψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία 82,3% (569 υπέρ, 84 κατά, 38 αποχές), συγκεντρώνοντας καθολική στήριξη από ευρύτατο πολιτικό φάσμα.

Παρά τις προσπάθειες αποδυνάμωσης της έκθεσης από το ΕΛΚ, με πρωτεργάτη τον υπερ-συντηρητικό Γερμανό Ευρωβουλευτή, Μάρκους Φέρμπερ (σε θέματα όπως: η αποφυγή βιαστικών αποφάσεων για τη λήξη του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η στήριξη της δυνατότητας χρήσης εναλλακτικών μέσων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, οι αναφορές, θέσεις και προτάσεις για μια πιο “πράσινη” νομισματική πολιτική, η δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης, η υποστήριξη της συζήτησης για την αναμόρφωση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, κλπ.), οι οποίες υποστηρίχθηκαν στην πλειονότητά τους και από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας επιβεβαίωσε τις θέσεις της έκθεσης του Δημ. Παπαδημούλη.

  • Η εμμονή του ΕΛΚ στη διαγραφή των περιβαλλοντικών αναφορών και αιτημάτων της έκθεσης, προκάλεσε την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού τύπου.

Ενδεικτικό είναι σχετικό δημοσίευμα του Εuractiv <-LINK), το οποίο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το ΕΛΚ προσπαθεί να περιορίσει την πίεση για μια πιο πράσινη νομισματική πολιτική», αναδεικνύει το εκτενές κεφάλαιο της έκθεσης Παπαδημούλη για την κλιματική κρίση και αποτυπώνει τις οπισθοδρομικές θέσεις του Γερμανού Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μάρκους Φέρμπερ.

  • «Τοίχο» βρήκε και η προσπάθεια της ακροδεξιάς να διαγράψει το ισχυρό αίτημα της έκθεσης Παπαδημούλη προς την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Στις επιτυχίες της «Έκθεσης Παπαδημούλη» για την ΕΚΤ προσμετρώνται, μεταξύ άλλων:

– η πρόταση να δοθεί συνέχεια στην συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας τον Μάρτιο του 2022,

– η στήριξη του ΕΚ στη θέσπιση ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων,

– η ανάγκη για ένα ισορροπημένο μείγμα νομισματικής πολιτικής, υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικά ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας,

– η στήριξη της δυνατότητας χρήσης εναλλακτικών μέσων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων,

– η υπογράμμιση της πρόθεσης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο,

– η ανάγκη στενής παρακολούθησης της αυξητικής πορείας του πληθωρισμού, τονίζοντας τις ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειές της για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων,

– η ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενθάρρυνσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων,

– η ενίσχυση της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΚΤ στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της,

– οι προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία της ΕΚΤ,

– η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ισότητας των φύλων σε όλη τη δομή της ΕΚΤ, κ.ά.

Μετά την υπερψήφιση της Έκθεσής του, ο Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε σχετικά:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Έκθεσή μου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί αυτή η προοδευτική και σημαντική Έκθεση περιλαμβάνει μια ισχυρή διεκδίκηση, θετική για τα Ελληνικά ομόλογα. Μια διεκδίκηση που υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της οικονομίας της πατρίδας μου της Ελλάδας.

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Άκρας Δεξιάς να αποδυναμώσουν, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, το συμφωνημένο και ψηφισμένο και από τους ίδιους περιεχόμενο της έκθεσης απέτυχε, γεγονός που κάνει αυτή την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική.

Ευχαριστώ θερμά όσους εργάστηκαν μαζί μου για αυτή την σημαντική έκθεση.
Τώρα, αυτή την επίσημη και ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο πεδίο της εφαρμογής».

Μυστικά & Documento

19/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter