Συρία: Ανεστάλη η επιχείρηση εκκένωσης

Συρία: Ανεστάλη η επιχείρηση εκκένωσης

Περισσότεροι από 3.000 Σύροι που έχουν απομακρυνθεί από πολιορκημένες περιοχές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σήμερα κοντά στο Χαλέπι, καθώς ανεστάλη η επιχείρηση εκκένωσης εν αναμονή της απελευθέρωσης κρατούμενων του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες Τετάρτη 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ που πολιορκούνταν από τους Σύρους αντάρτες εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα, χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές, έφυγαν από τις περιοχές Ζαμπάντανι, Σεργκάγια και Τζάμπαλ Σάρκι, στην επαρχία της Δαμασκού που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Οι δύο αυτοκινητοπομπές, συνολικά 60 λεωφορεία, ήταν ακινητοποιημένα σήμερα. Τα λεωφορεία που μεταφέρουν κατοίκους και μαχητές από τη Φούα και την Κεφράγια είναι σταθμευμένα στη Ρασιντίν, μια ανταρτοκρατούμενη συνοικία του Χαλεπιού που χρησιμοποιείται ως περιοχή διέλευσης. Τα λεωφορεία της δεύτερης αυτοκινητοπομπής είναι σταματημένα στην περιοχή Ραμούσα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, νότια του Χαλεπιού.

«Η αναχώρηση των λεωφορείων εξαρτάται από την απελευθέρωση των κρατούμενων από τις φυλακές του καθεστώτος», εξηγεί το Παρατηρητήριο.

«Τα λεωφορεία δεν θα μετακινηθούν προτού αφεθούν ελεύθεροι οι 750 κρατούμενοι στις φυλακές του καθεστώτος και φτάσουν σε ασφαλείς ανταρτοκρατούμενες περιοχές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση 1.500 κρατούμενων από τις φυλακές του καθεστώτος, η οποία θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τις δύο φάσεις της απομάκρυνσης των κατοίκων των πολιορκημένων περιοχών.

Η δεύτερη φάση εκκένωσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση συνολικά 30.000 ανθρώπων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter