Συρία: Εκεχειρία 150 ωρών και απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη «ζώνη ασφαλείας»

Συρία: Εκεχειρία 150 ωρών και απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη «ζώνη ασφαλείας»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε αυτήν της Τουρκίας ότι η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» που η Άγκυρα απαιτεί να εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά την ανακοίνωση, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες.

H συνάντηση που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Συρία. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περίπου επτά ώρες και τελικά έδωσαν τα χέρια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν επισημαίνει ότι αντικρίζει με κατανόηση την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει βήματα για την εθνική της ασφάλεια ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία, την οποία αποκάλεσαν «Υπόμνημα Σότσι».

Συμφώνησαν επίσης, η ρωσική στρατονομία μαζί με τους Σύριους φύλακες συνόρων να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές (YPG) από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, για την ακρίβεια να τους απομακρύνουν από τη «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 32 χλμ., όπως και γίνεται.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίεςδυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter