Συρία: «Ισόβιος» πρόεδρος ο Άσαντ – Επανεξελέγη με 95%

Συρία: «Ισόβιος» πρόεδρος ο Άσαντ – Επανεξελέγη με 95%

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επανεξελέγη για μια τέταρτη επταετή θητεία στο αξίωμα αυτό με ποσοστό 95,1% των ψήφων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου, έπειτα από τις εκλογές που καταγγέλλονται ως αντιδημοκρατικές από την αντιπολίτευση και τις δυτικές χώρες.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και ο Μαχμούντ Μαρέι έλαβαν αντίστοιχα το 1,5% και το 3,3% των ψήφων.

Παρά το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, οι διαλυμένες υποδομές και η αδυναμία απογραφής νεκρών στις περιοχές που ελέγχουν ακόμη οι αντάρτες, καθιστά εξαιρετικά προβληματική την διεξαγωγή «κανονικής» εκλογικής διαδικασίας.

Επισήμως, η συμμετοχή έφτασε το 78,6%, ωστόσο το ποσοστό αυτό αμφισβητείται.

«Ισόβιος» πρόεδρος

Ο Άσαντ, ο οποίος βρέθηκε αιφνιδιαστικά το 2000 στην εξουσία, πήρε τη θέση του πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος πέθανε έπειτα από 30 χρόνια διακυβέρνησης.

Στις προεδρικές εκλογές του 2014 συγκέντρωσε περισσότερο από το 88% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 73%. Εκείνες ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχαν πολλοί υποψήφιοι. Μέχρι το 2014 ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πατέρας του Χαφέζ εκλέγονταν μέσω δημοψηφίσματος, συχνά συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 97% των ψήφων.

«Σκηνοθετημένες» εκλογές «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες»: οι Δυτικοί έχουν ήδη απορρίψει την ψηφοφορία, τη δεύτερη που πραγματοποιείται από το 2011 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 388.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αν και οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί, οι εκλογές του 2021 βρίσκουν στη Συρία σε οικονομικό μαρασμό, με μια ιστορική υποτίμηση του νομίσματός της, έναν πληθωρισμό που καλπάζει και περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της να ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Vision εκτίμησε σε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το οικονομικό κόστος του πολέμου.

Η Ρωσία χαιρετίζει την «πειστική» νίκη του Άσαντ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε την «πειστική» νίκη του Μπασάρ αλ Άσαντ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις επικρίσεις των δυτικών για τον σύμμαχό του.

Η «πειστική νίκη του σημερινού αρχηγού του κράτους» είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, «σημαντικό βήμα για να ενισχυθεί η σταθερότητα» της Συρίας.

Η Μόσχα σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές επικρίσεις για την επανεκλογή του στην προεδρία της Συρίας συνιστούν «ασύστολη πολιτική πίεση στη Δαμασκό και μια νέα προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

Παράλληλα, τον Άσαντ συνεχάρη σήμερα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Συρίας και η Κίνα.

Οι αντίπαλοι του Άσαντ και η Δύση δηλώνουν ότι οι εκλογές αυτές αμαυρώθηκαν από νοθεία και παρά τις επικρίσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία, ο Σύρος ηγέτης εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης από την Κίνα.

«Η Κίνα και η Συρία είναι παραδοσιακά καλοί φίλοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Πεκίνο και εξέφρασε τις ευχές του στον Άσαντ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter