Συρία: «Όχι» Άσαντ στις ρωσικές προσπάθειες για συνάντηση με τον Ερντογάν

Συρία: «Όχι» Άσαντ στις ρωσικές προσπάθειες για συνάντηση με τον Ερντογάν

Σθεναρή αντίσταση προβάλει ο σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει για μια σύνοδο κορυφής με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εχθρότητας μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters την Παρασκευή επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές.

Ο σύρος πρόεδρος τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι αυτή που στηρίζει την τρομοκρατία υποστηρίζοντας μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών φατριών και εξαπολύοντας επανειλημμένα στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία. Μια ακόμα πιθανή επιχείρηση ετοιμάζει η Άγκυρα, κατηγορώντας τους Σύρους Κούρδους μαχητές για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος για μια επαναπροσέγγιση. Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, αφού είχε δηλώσει νωρίτερα πολυάριθμες φορές ότι δεν θα συναντούσε έναν ηγέτη που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε «επίσης να βάλει τα πράγματα σε καλό δρόμο με τη Συρία».

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Δαμασκός εκτιμά ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών του επόμενου έτους, ειδικά εάν αυτή η συνάντηση έθετε ως αντικείμενο συζήτησης τον στόχο της Άγκυρας να επαναπατρίσει ορισμένους από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία.

«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια δωρεάν νίκη; Καμία προσέγγιση δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές», είπε μια από τις δύο πηγές, προσθέτοντας ότι η Συρία είχε επίσης απορρίψει την ιδέα μιας συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η τρίτη πηγή, διπλωμάτης που γνωρίζει σε βάθος την πρόταση, ανέφερε ότι η Δαμασκός «κρίνει ανώφελη μια τέτοια συνάντηση αν αυτή δεν εστιάσει σε κάτι συγκεκριμένο και αυτό που οι Σύροι έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Πηγή: Reuters

Συνάντηση Χαμάς-Άσαντ με τη μεσολάβηση Ιράν-Χεζμπολάχ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter