Συρία: Σε εφαρμογή τέθηκε από τα ξημερώματα νέα εκεχειρία στο Χαλέπι

Συρία: Σε εφαρμογή τέθηκε από τα ξημερώματα νέα εκεχειρία στο Χαλέπι

Η αποχώρησης των μαχητών από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου έχει ήδη ξεκινήσει με εκτεταμένη επιχείρηση, σύμφωνα με δήλωση επίσημης συριακής πηγής στο Reuters. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται η εξέλιξη η εκκένωση ασθενών.

ΜΜΕ που ελέγχονται από την Χεζμπολάχ μεταδίδουν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών οδήγησαν στην επίτευξη εκεχειρίας, που επιτρέπει την έξοδο των ανταρτών από το Χαλέπι.

Εκπρόσωπος από την πλευρά των ανταρτών δήλωσε ότι μια νέα εκεχειρία εφαρμόζεται στο Χαλέπι από τις 02:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα). Σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά δεν ακούγονται πυροβολισμοί.

«Υπήρξε συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε αξιωματικός του συριακού στρατού. Η οργάνωση των ανταρτών Αχράρ αλ Σαμ επιβεβαίωσε κι αυτή από την πλευρά της την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι ματαιώθηκε ιρανική απόπειρα με στόχο τον εμποδισμό της αποχώρησης αμάχων και μαχητών.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία Γιαν Έγκελαντ δήλωσε ότι έχει ελπίδες για την απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, όμως πρόσθεσε ότι η Ρωσία μόλις τώρα ζήτησε την εμπλοκή του οργανισμού, που είναι πλέον πολύ αργά.

«Τώρα λαμβάνουμε την πληροφορία ότι οι Ρώσοι θα ήθελαν πραγματικά να συμμετέχουμε στην απομάκρυνση, όμως η επιβεβαίωση φαίνεται ότι ήρθε μόλις τώρα, που είναι πολύ αργά, διότι ήδη διεξάγεται και ήδη έχουν σημειωθεί επεισόδια που αφορούν την ασφάλεια», σημείωσε ο Έγκελαντ μιλώντας στο Reuters.

«Χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν, όμως πρωτίστως το πιο επείγον είναι οι τραυματίες, οι ασθενείς και τα παιδιά, περιλαμβανομένων των ορφανών», υπογράμμισε. «Έχω πραγματικά ελπίδες διότι έχει καθυστερήσει πάρα, πάρα πολύ».

Το
Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάλαγγα
ασθενών αρχίζει να μετακινείται από το ανατολικό προς το δυτικό Χαλέπι

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter