Συρία «ώρα μηδέν»: Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο δράσης – Η αντιπρόταση της Ρωσίας

Συρία «ώρα μηδέν»: Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο δράσης – Η αντιπρόταση της Ρωσίας

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία σήμερα το βράδυ επί δύο σχεδίων αποφάσεων για τη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το 15μελες ΣΑ αναμένεται στις 22.00 ώρα Ελλάδας να ψηφίσει επί ενός αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η Ρωσία ανέφερε ότι θα θέσει έπειτα σε ψηφοφορία ένα άλλο σχέδιο απόφασης που θα στηρίζει συγκεκριμένα την αποστολή ερευνητών του ΟΑΧΟ στο σημείο της φερόμενης φονικής επίθεσης του Σαββάτου.

Χθες, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο αμερικανικό σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Θα καταθέσουμε σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή «ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΑΧΟ».

Για να «εκπληρώσουν οι ερευνητές του ΟΑΧΟ τις υποχρεώσεις τους», πρέπει «απαραίτητα να μεταβούν επιτόπου», συνέχισε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και το συριακό καθεστώς είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ερευνητών του ΟΑΧΟ.

«Δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε πίστη στα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται εξ αποστάσεως», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση με αέριο σαρίν εναντίον της συριακής πόλης Χαν Σεϊχούν, που προκάλεσε περισσότερους από 80 θανάτους και την οποία η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απέδωσαν στο συριακό καθεστώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter