ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα και σκληρή αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα και σκληρή αντιπολίτευση

Σε μια ποσόστωση κοντά στο 30% καταλήγει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή των στελεχών της περιφέρειας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το θέμα είχαν θίξει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα οι γραμματείς των νομαρχιακών ανά την επικράτεια στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου, όταν είχαν επισημάνει τους φόβους τους ότι η εκλογή της ΚΕ από το σύνολο των μελών του κόμματος θα οδηγήσει σε εκλογή επώνυμων στελεχών από τα μεγάλα αστικά κέντρα και παράλληλα στην περιθωριοποίηση στελεχών από την επαρχία. Σημειωτέον ότι και τα στελέχη της Ομπρέλας είχαν εκφράσει στο κορυφαίο όργανο του κόμματος τους φόβους τους ότι ενδέχεται να εκλεγούν μόνο γνωστά ονόματα, για παράδειγμα από τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ ή ακόμη και από το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, είχαν μιλήσει για την επιβολή ενός ιδιότυπου star system. Οι ενστάσεις αυτές βρήκαν απ’ ό,τι φαίνεται σύμφωνη και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταλήγει σε μια ποσόστωση περί το 30% για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την επαρχία. Αλλωστε η ποσόστωση δεν είναι κάτι άγνωστο για τα κορυφαία όργανα του κόμματος, ισχύει και για τη συμμετοχή των γυναικών αλλά και για τα στελέχη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία. Η εν λόγω πρόταση συγκεντρώνει και τη θετική γνώμη της συντριπτικής πλειονότητας των νομαρχιακών, οι οποίες στηρίζουν απόλυτα τις προτάσεις Τσίπρα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επισήμαναν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον πρόεδρο.

Πρόκειται για προτάσεις που αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου και των μελών του κόμματος για τα κοινά. «Θα ξυπνήσουν το κόμμα, μπορούμε πλέον να καλούμε τα μέλη να συμμετέχουν γιατί θα ψηφίζουν για την Κεντρική Επιτροπή, για τον πρόεδρο, θα ψηφίζουν ακόμη και για τους τοπικούς άρχοντες, για τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές» είπαν στον Αλ. Τσίπρα, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι στόχος των προτάσεων αυτών είναι να έρθουν οι πολίτες στο κόμμα. Για όλα βέβαια τα παραπάνω υπάρχουν και αντιρρήσεις. Κάποιοι επισείουν τους μπαμπούλες του «σεξισμού», του «ρατσισμού», του «οπαδισμού» και λοιπά παρόμοια. Και κάνουν το λάθος, για παράδειγμα μέσα από τα social media, να απομονώνουν αυτές τις συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να κρατήσουν κλειστό το κόμμα, διαφυλάττοντας την ιδεολογική του καθαρότητα και το ηθικό του πλεονέκτημα.

Είναι χαρακτηριστικό άρθρο γνώμης στην «Αυγή» στο οποίο γίνεται λόγος για «μάχη εντυπώσεων, γιατί αν πρόκειται να εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή από τη βάση, τότε θα πρέπει να υπάρχει λίγο μπούγιο. Στα likes μεταφέρθηκαν τα πολιτικά χαρακώματα! Εμπρός, αδέρφια, εμπρός: λίγος σεξισμός, πολύς οπαδισμός και καθόλου πολιτικός πολιτισμός»! Τώρα γιατί η συντάκτρια του άρθρου δεν απομονώνει τα likes για παράδειγμα στην επιστολή της μητέρας του Ζακ από τη μητέρα του Αλκη είναι ένα ζήτημα. Οπως ζήτημα είναι και το γεγονός ότι με τις λίστες Πέτσα στα παραδοσιακά ΜΜΕ αν δεν υπήρχε το «μπούγιο» των social media, τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα τις έγραφε ο Νάσος Ηλιόπουλος για τον Νάσο Ηλιόπουλο. Για την πλειοψηφία πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ (και ορθώς) το θέμα δεν είναι να φοβάσαι (το γνωστό σύνδρομο του σκαντζόχοιρου), αλλά να πείθεις, να εμπνέεις, να ανοίγεις δρόμους ακόμη και στα πιο δύσβατα και κακοτράχαλα (ιδεολογικά) μονοπάτια.

Τον ίδιο τον πρωθυπουργό βάζει στο στόχαστρό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας καθιστώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επίσκεψή του την Παρασκευή στον αγροτικό συνεταιρισμό Αργολική Γη και τη συζήτηση που είχε με αγρότες και παραγωγούς για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες στα αγροτικά εφόδια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι η έγνοια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και το μοίρασμά του σε ημετέρους, στη διαπλοκή και στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι τα μέτρα, για παράδειγμα, για την ενίσχυση αγροτών και καταναλωτών. «Γι’ αυτό η λύση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η δημοκρατική διέξοδος. Η λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές, η προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα και προοπτική στον κόσμο της παραγωγής, στον κόσμο της εργασίας».

Με τους αγρότες να έχουν ανάψει τις μηχανές των τρακτέρ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει αμέσως παρέμβαση ώστε οι παραγωγοί να συνεχίσουν να παράγουν, να αποφασιστεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και να υπάρξει επιδότηση προκειμένου να αντισταθμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος.

Ταυτόχρονα, ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα τους ελέγχους και να επισπεύσει την καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και να δημιουργηθούν προγράμματα παροχής ρευστότητας προς τους παραγωγούς από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να μπορέσουν «να σταθούν στις τρομακτικές δυσκολίες αυτού του χειμώνα και να κρατηθούν στην ύπαιθρο, να κρατήσουν υγιείς και ζωντανές τις παραγωγικές τους διαδικασίες. Αλλιώς θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα για την οικονομία της χώρας. Τεράστιο ζήτημα για την ύπαιθρο».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter