ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψηφίσματα και εκλογή συνέδρων τα… αγκάθια

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψηφίσματα και εκλογή συνέδρων τα… αγκάθια

Πού εντοπίζονται οι σημαντικότερες διαφωνίες ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Διαστάσεις ανοιχτής κόντρας λαμβάνει πλέον η διαμάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το τακτικό συνέδριο την άνοιξη, κάτι που φάνηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη, την οποία κορυφαίο στέλεχος του κόμματος χαρακτήρισε στο Documento «πολύ κακή».

Κατά τη διάρκειά της τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους σε βασικά θέματα, όπως για παράδειγμα τα δημοψηφίσματα (ειδικά αυτό που αφορά την ονομασία), οι εγγραφές στο κόμμα αλλά και η εκλογή των συνέδρων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ήδη στελέχη των 53+ προγραμματίζουν μέσω της εφημερίδας «Εποχή» ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπως αυτή που έγινε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Βέροιας με θέμα «Στον δρόμο που βαδίσαμε, στον δρόμο που νικήσαμε, στον δρόμο της Αριστεράς».

Εισηγητές ήταν η Αννέτα Καββαδία,ο Κώστας Πουλάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Μιχάλης Υδραίος με συντονίστρια την Εύη Παπαγιαννούλη. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, για την εκδήλωση αυτή δεν ενημερώθηκε κανείς ούτε στο κόμμα ούτε στην τοπική οργάνωση. Το ίδιο στέλεχος μιλά για «οργανωμένο πλέον σχέδιο» στο οποίο εντάσσεται και η επιστολή των 51 στη Θεσσαλονίκη.

Με το βλέμμα στον Μάιο

Σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει κανείς τα αγκάθια στον δρόμο προς το συνέδριο, πάντα με φόντο την επόμενη ημέρα και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα πέσει πάνω σε ένα βασικό θέμα: τη διαμόρφωση της λίστας των 5.000 συνέδρων οι οποίοι θα κρίνουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς τα επόμενα χρόνια, στα οποία δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί να αναλάβει εκ νέου κυβερνητικές ευθύνες.

Γύρω από αυτό πέφτουν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, όπως η αριστίνδην συμμετοχή των 694 μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο συνέδριο ή ο ορισμός πλαφόν περίπου 150 μελών, τα οποία θα εκλεγούν ή θα οριστούν από τις κινήσεις που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία.

Το δικαίωμα ψήφου

Άλλη πρόταση αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για μια σειρά από μείζονα θέματα αλλά και για την ονομασία του κόμματος και κυρίως το αν όσοι πολίτες προσέλθουν να ψηφίσουν σε αυτά θα εγγραφούν και στο κόμμα, αποκτώντας δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής των συνέδρων. Εδώ βρίσκεται κατά πολλούς η βασική διαφωνία και όχι στο όνομα, όπου όλοι συμφωνούν στη διατήρηση του «ΣΥΡΙΖΑ» με μια προσθήκη μάλλον οικολογικού χαρακτήρα.

Από εκεί και μετά διχογνωμία υπάρχει για το χρονικό όριο συμμετοχής νέων μελών, για το αν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι γράφτηκαν στον iSYRIZA.gr αλλά δεν έχουν εμφανιστεί αυτοπρόσωπα στις οργανώσεις κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες θέλουν τις λίστες μελών του συνεδρίου να οριστικοποιούνται έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του, με την εκλογή των συνέδρων από τις ΟΜ να πραγματοποιείται το διήμερο 2 και 4 Μαΐου.

Τι έχει αποφασιστεί

Σε κάθε περίπτωση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (8-9 Φεβρουαρίου) θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τα εκκρεμή ζητήματα για το συνέδριο αλλά και τον απολογισμό της διακυβέρνησης (πάγιο αίτημα των 53), με τους Θοδωρή Δρίτσα, Γιάννη Δραγασάκη και Αριστείδη Μπαλτά να επεξεργάζονται το σχετικό κείμενο. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα δημοψηφίσματα, η Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου, το περιεχόμενο και τα ερωτήματα που θα τεθούν σε αυτό.

Επίσης αποφασίστηκε η διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις 6-8 Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προβλέπεται και η διεξαγωγή τεσσάρων προσυνεδριακών ημερίδων σε διαφορετικές πόλεις, για την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

Τέλος, το διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ (του πρώτου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη που ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες) θα διεξαχθεί στις 3-4 Απριλίου.

Νέες λειτουργίες στον iSYRIZA

Σε μια προσπάθεια να εμπλουτιστεί η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα iSYRIZA με εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη της να επικοινωνούν με τα στελέχη του κόμματος και να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές του τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθούν: α) το iAsk&Watch που θα δίνει στα μέλη της τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις σε στελέχη και να ψηφίσουν γι’ αυτές που θα απαντηθούν σε βίντεο, β) το iThink που θα δίνει την ευκαιρία στα μέλη να τοποθετούνται επί συγκεκριμένων πολιτικών θεμάτων και να συμμετέχουν σε θεματικές συζητήσεις, γ) το iChat&Share μέσω του οποίου τα μέλη θα μπορούν να επικοινωνούν με τους τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και δ) το iParticipate, μια πρωτοβουλία που αφορά τη σκιαγράφηση των θέσεων των μελών της πλατφόρμας μέσα από τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια για συγκεκριμένα ζητήματα αλλά και τη δημιουργία wordclouds συλλογικά διαμορφωμένων από όλους τους χρήστες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter