ΣΥΡΙΖΑ: Εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης

Με σαφείς αντιπροτάσεις ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το ανέβασμα των τόνων το τελευταίο διάστημα από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έναντι των κυβερνητικών επιλογών σε μια σειρά από νομοσχέδια και θέματα της επικαιρότητας, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του κόμματος, όπως για παράδειγμα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόθεση του Αλ. Τσίπρα είναι να αναδείξει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Ο λόγος είναι διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει στα χέρια τις μετρήσεις της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις οποίες η δυσαρέσκεια του κόσμου έναντι της κυβέρνησης διευρύνεται. Μάλιστα οι μετρήσεις αυτές δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα, ειδικά από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, υπάρχει μια δεξαμενή της τάξης του 20% με 25% του κόσμου που αποστασιοποιείται από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Ωστόσο αυτή η δεξαμενή προσεγγίζει την πολιτική στη βάση «όλοι το ίδιο είναι» και δείχνει να μην υιοθετεί την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση. Αυτό για ορισμένα στελέχη εντός κόμματος, όπως ο τομεάρχης παιδείας Νίκος Φίλης, αναδεικνύει ένα πρόβλημα φυσιογνωμίας εντός του κόμματος το οποίο θεωρεί ότι ενισχύεται από τον πολυσυλλεκτισμό και την παλαιοκομματική τακτική «ναι σε όλα, ναι σε όλους» και γι’ αυτό προκρίνει την επιμονή στον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος. Αυτό τουλάχιστον έγραψε ο Ν. Φίλης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το προπερασμένο Σάββατο.

Ωστόσο εδώ υπάρχει μια αντίφαση, αφού αυτή η κρίσιμη μάζα του 20% που αποστασιοποιείται από τις κυβερνητικές πολιτικές είναι πολύ δύσκολο να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ριζοσπαστισμό του. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πολίτες που έχουν κουραστεί από τη διαρκή λιτότητα, το κομματικό κράτος και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα και αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μακριά από διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλα και πελατειακό κράτος, αναζητούν ένα κράτος δικαίου πιο κοντά στις δικές τους ανάγκες και μια ειλικρινή διακυβέρνηση χωρίς εξωραϊσμούς. Θέλουν δηλαδή κάποιον να τους πει απλώς την αλήθεια.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει σε αυτή την κοινωνική αγωνία ότι «όλοι ίδιοι είναι». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για άλλο παραγωγικό μοντέλο και για δίκαιη κατανομή των πόρων και του πλούτου.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση και η πλειονότητα των ΜΜΕ θα ενθαρρύνουν τη λογική «όλοι ίδιοι είναι» ή θα προσπαθήσουν να σπρώξουν τον κόσμο που αποστασιοποιείται από τις κυβερνητικές πολιτικές σε άλλα, μικρότερα κόμματα.

Το κρίσιμο λοιπόν την επόμενη περίοδο, παράλληλα με την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, είναι ο Αλ. Τσίπρας να δυναμώσει το στίγμα του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Να προβάλει το εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο του κόμματος και να παρουσιάσει τα εργαλεία και τα μέσα με τα οποία σχεδιάζει να το υλοποιήσει.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή αρκετά στελέχη εντός του κομματικού μηχανισμού είναι αν για παράδειγμα οι τομεάρχες ή τα στελέχη που συγκροτούν τα ανώτατα όργανα του κόμματος εμφορούνται από το στίγμα Τσίπρα ή περιχαρακώνονται γύρω από το επικείμενο συνέδριο και τις κομματικές οριογραμμές και όχι τις κοινωνικές αναγκαιότητες έτσι όπως προκύπτουν από τη ζώσα πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, μια από τις επόμενες κινήσεις του προέδρου του κόμματος θα είναι η εξειδίκευση των προγραμματικών προτάσεων για θέματα ενέργειας και γι’ αυτό ετοιμάζεται και εκδήλωση με αντικείμενο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πράσινη μετάβαση και φυσικά μια εκδήλωση για το εργασιακό, ενώ εκκρεμεί και η πανελλαδική συνδιάσκεψη για την έγκριση του σχεδίου προγράμματος του κόμματος, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Φυσικά εδώ και καιρό εκκρεμεί το τακτικό συνέδριο, το οποίο έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας και αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους αν στο μεσοδιάστημα δεν προκηρυχθούν εκλογές. Οι σχετικές διεργασίες θα εκκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μήνα που κατά πολλούς δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές αν και εφόσον δεν αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει διότι πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν στη χώρα όλες οι δραστηριότητες και όταν μιλάμε για τη Βουλή να κάνουμε λόγο για «υγειονομική βόμβα». Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει οι ψηφοφορίες στη Βουλή να διεξάγονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή μέσω της πλατφόρμας Webex, όπου θα μπορεί ο κάθε βουλευτής με το όνομά του και τη live εικόνα του να ψηφίζει.

Όπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά, ο λόγος που η κυβέρνηση επιλέγει τη λειτουργία του κοινοβουλίου με την παρουσία του 1/5 των βουλευτών και της επιστολικής ψήφου μέσω των γραμματέων των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι ότι φοβάται τέσσερα νομοσχέδια. Το ένα ήταν για τη συνεπιμέλεια (ήδη δεν κατάφερε να αποφύγει την αρνητική ψήφο δύο δικών της βουλευτών), τα άλλα είναι το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική ινδική κάνναβη (έχει κατατεθεί ήδη αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία), για τα εργασιακά και φυσικά για τα μνημόνια συνεργασίας όπως προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός θα συνεχίσει να ζητά τη διεξαγωγή ονοματικών ψηφοφοριών, αφετέρου θα απέχει από αυτές μέχρι να επανέλθει η προ Covid πραγματικότητα στη Βουλή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter