ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κρυφής ατζέντας Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κρυφής ατζέντας Μητσοτάκη

Ενα μόνο από τα μέτρα που υπόσχεται προεκλογικά η ΝΔ περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν πριν από δύο μήνες, αποκάλυψε η Κουμουνδούρου

Τον φάκελο Υγεία ανοίγει αυτή την εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με μια θεματική (στα πρότυπα αυτής της οικονομίας στο ρέμα Χαλανδρίου) που μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχαν σκέψεις να αναπτυχθεί ακόμη και σήμερα Κυριακή. Ενδεικτικό φυσικά της σημασίας που αποδίδουν στην Κουμουνδούρου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά και τα τραγικά συμβάντα της εβδομάδας που πέρασε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη του κόμματος, η θεματική θα αναπτυχθεί (και πάλι στην Αθήνα) εντός αυτής της εβδομάδας. Ομως θα επιδιωχθεί παράλληλα η ατζέντα να παραμείνει και στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Γι’ αυτό και το ερχόμενο Σάββατο ή Κυριακή θα λάβει χώρα, στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη φορά, η ανάπτυξη της θεματικής για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι πόλη με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, συνεπώς και με πολλά «κόκκινα» δάνεια. Αλλωστε, η πρώτη εκδήλωση-παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια έγινε στην Αθήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ανεβαίνουν οι τόνοι απέναντι στο ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επόμενο διάστημα και μέχρι την κάλπη της 25ης Ιουνίου θα ανέβουν οι τόνοι απέναντι στο ΚΙΝΑΛ που φιλοδοξεί να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» αλλά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πάλαι ποτέ δικομματισμού που χρεοκόπησε τη χώρα και έπειτα από αυτήν προτίμησε να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά επιβάλλοντας τα δύο επαχθέστερα μνημόνια.

Αυτό το ΚΙΝΑΛ, σημειώνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορεί τώρα να πείσει ότι έκανε την αυτοκριτική του και άλλαξε», με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

«Είναι προφανές» καταλήγουν τα στελέχη αυτά «ότι η επιλογή του ήταν η πλιατσικολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέα με τη ΝΔ και τα συστημικά ΜΜΕ, για να επιστρέψει ο πάλαι ποτέ βολικός στη διαπλοκή δικομματισμός όπου ο καβγάς γινόταν για το πάπλωμα και όχι για τις πολιτικές».

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό το απόσπασμα της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι και στη Σία Κοσιώνη την προηγούμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην κάλπη θα κριθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ «δεν ενδιαφέρεται για εξουσία και από την άλλη είναι το ΚΙΝΑΛ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν νομίζω ότι αφορά την ελληνική κοινωνία».

«Το ΠΑΣΟΚ» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας «από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας και πυλώνας της κεντροαριστεράς σε συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ –και ο κ. Ανδρουλάκης τότε δεν ήταν ένα παιδί, ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ– το 2012 αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2015. Κι επειδή η ιστορία δεν ξεκίνησε σ’ αυτό τον τόπο το ’15, θυμόμαστε τι έγινε και πιο πριν: από το 2012 ως το 2015 είχαμε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις. Περικοπές συντάξεων, κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Προφανώς στα πλαίσια μιας αυστηρής επιτροπείας από την πλευρά της τρόικας».

Χτες ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το Athens Pride που έγινε στην πλατεία Κοτζιά, ενώ σήμερα Κυριακή θα συναντηθεί με συνδικαλιστές στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το μεσοπρόθεσμο και το προσωπείο της ΝΔ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα μελέτησε ενδελεχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε πριν από δύο μήνες η ΝΔ στην Κομισιόν φέρνοντάς το σε αντιπαραβολή με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Και όπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής που μας πέρασε στο Ζάππειο, βρήκε «διαμάντια».

Επί της ουσίας, η ΝΔ, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού της προγράμματος σε αυτό! Αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 και μετά, με κόστος περίπου 0,3% του ΑΕΠ.

Για την ακρίβεια δεν περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος την οποία είχε υποσχεθεί και το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν περιλαμβάνει επίσης τις εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, τις εξαγγελίες που έχουν γίνει προεκλογικά στο πεδίο της υγείας, όπως η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, τις εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας, όπως την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Παρασκευή από την Ιστιαία ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε επί λέξει: «Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Θα ξαναφτιάξουμε τα κέντρα υγείας μας. Θα εκσυγχρονίσουμε τα νοσοκομεία μας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα ξαναδούμε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και με τις διακομιδές – και τις διακομιδές με ασθενοφόρα αλλά και τις εναέριες διακομιδές»! Αυτή είναι η επικοινωνία που θα έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης και όχι η ουσία, λένε στην Κουμουνδούρου. Η ουσία είναι όσα δήλωσε, ή για την ακρίβεια όσα δεν δήλωσε, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η κρυφή του ατζέντα.

Αυτή ακριβώς η κρυφή ατζέντα, συνεχίζουν, του Κυρ. Μητσοτάκη τον οδήγησε να αρνηθεί πρόταση του Αλ. Τσίπρα για κοστολόγηση του προγράμματος των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών ώστε να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter