ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στον Χατζηδάκη για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με πρώτο υπογράφοντα τον Σ. Φάμελλο, κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία της κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτουν τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και ρωτούν τον Κ. Χατζηδάκη σε ποιο στάδιο βρίσκεται o διαγωνισμός για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη Μακρόνησο. «Σκοπεύει να επαναδημοπρατήσει το μεγάλο διεθνή διαγωνισμό κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική;» ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσθέτοντας το ερώτημα αν προχώρησαν οι κατεδαφίσεις που είχαν «παγώσει» έως τις 15 Οκτωβρίου μετά από τη ψήφιση τροπολογίας του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κατσαφάδου.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Με την υπ΄αριθ. πρωτ. 28595/823/29-03-2019 απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη χορηγήθηκε έγκριση για την διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού προϋπολογισμού 499.700,00€ για την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων -πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό για τα οποία σύμφωνα με τις λίστες των Υπηρεσιών καταγραφής (Δασαρχεία, Κτηματικές Υπηρεσίες) είτε έχουν καταστεί τελεσίδικα, είτε έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη.

Ο διαγωνισμός περιελάβανε τριάντα οκτώ (38) αποφάσεις - πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα και δεκαέξι (16) αποφάσεις πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκοπούλου - Μεσογαίας.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γινόταν μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Τον Αύγουστο με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ (72216/2331/8.8.2019) ματαιώθηκε συνολικά ο διαγωνισμός. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ματαιώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού, διότι απέβη άγονη, λόγω απόρριψης της ως άνω προσφοράς και λόγω μη υποβολής άλλων προσφορών.

Την ίδια περίοδο δίνεται «περίοδος χάριτος» 45 ημερών μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος και έκανε δεκτή το ΥΠΕΝ, που προέβλεπε αναστολή κατεδαφίσεων, μέχρι 15 Οκτωβρίου.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου 2019 απόφαση διενέργειας ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο.

Ακόμη, στο σχεδιασμό του τότε υπουργού ΠΕΝ εντάσσεται και το πρόγραμμα χρηματοδότησης κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που αφορά σε έργα Κατεδάφισης Τελεσίδικων Αυθαιρέτων Κατασκευών, για τα έτη 2019-2020 που καταρτίστηκε στο πλαίσιο της απόφασης του ΥΠΕΝ (ΣΕΝΕ/50921/4801/05-06-2019) με βάση τα αιτήματα που υπέβαλαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο Πράσινο Ταμείο.

Για την υλοποίηση του ως άνω προγράμματος δεσμεύτηκε χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε 6 αποκεντρωμένες διοικήσεις, (Αττικής, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου και Κρήτης), οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά 11 Περιφέρειες και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυθαιρέτων της επικράτειας και η οποία εγκρίθηκε από την νέα διοίκηση του Πράσινου ταμείου στις 06/11/19.

Επειδή, η δρομολόγηση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στις περιοχές που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό και για την κατεδάφιση των οποίων τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν καταστεί τελεσίδικα ή έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής που ανέλαβε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και της νομιμότητας στις ευαίσθητες αυτές περιοχές

Επειδή, η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει την συνέχεια του Κράτους και την επιβολή των νόμων για την προάσπιση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών στη Μακρόνησο;

2. Σκοπεύει να επαναδημοπρατήσει το μεγάλο διεθνή διαγωνισμό κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική;

3. Προχώρησαν οι κατεδαφίσεις που είχαν ανασταλεί μέχρι 15 Οκτωβρίου;

4. Πότε θα λειτουργήσει με βάση το ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2871/19) ;

5. Το υπουργείο σκοπεύει να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα κατεδαφίσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και αν ναι μέσω ποιας διαδικασίας; Θα ενεργοποιήσει τα τοπικά παρατηρητήρια και το κεντρικό παρατηρητήριο ,που θεσμοθετήθηκαν ώστε να εποπτεύεται μέσω αυτών και της πλατφόρμας εντοπισμού αυθαιρέτων η πορεία των κατεδαφίσεων;  

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.