ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Σχοινά: Μετακυλίουν βάρη και ευθύνες για τους πρόσφυγες στις χώρες εισόδου

ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Σχοινά: Μετακυλίουν βάρη και ευθύνες για τους πρόσφυγες στις χώρες εισόδου

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνου για την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» έδωσε συνέντευξη στη γαλλική Figaro, για να καθησυχάσει τις εύπορες χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης, πως η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων θα γίνεται κυρίως μέσα από την προστασία των συνόρων και τη μεγέθυνση και τον εξοπλισμό της Frontex, δηλαδή από τη μετατροπή της Ελλάδας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε ζώνη απώθησης και εγκλεισμού δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

Με αφορμή συνέντευξη του Έλληνα Επιτρόπου της ΕΕ, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε:

Μετακύλιση βαρών και ευθυνών στις χώρες εισόδου

«Δεν γνωρίζαμε ότι, για να περιφρουρηθεί ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”, πρέπει να μονιμοποιηθεί η μετακύλιση βαρών και ευθυνών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που είναι χώρες εισόδου, αντί να θεσμοθετηθεί και υποχρέωση διαμοιρασμού αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη των εισροών αιτούντων άσυλο. Ο κ. Σχοινάς δεν κάνει πια καν τον κόπο να δημιουργήσει την εικόνα ότι το νέο “Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου” θα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν γνωρίζαμε ακόμη ότι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν τον επιθυμητό προορισμό όλων των μεταναστών και των προσφύγων, θα διαθέτουν σε μόνιμη βάση το προνόμιο να μην αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί.

Ο κ. Σχοινάς λέει ότι επιθυμεί να «ενισχύσει τις συμπράξεις με τις χώρες τράνζιτ» εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεχνώντας βολικά πως η τόσο κρίσιμη διαφορά μεταξύ χωρών τράνζιτ και χωρών προορισμού υφίσταται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες του Νότου, η Ελλάδα και ιδίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν κατεξοχήν τέτοιες περιοχές τράνζιτ. Παράλληλα, δεν αναφέρει καν, ότι, για να μειωθούν οι παράτυπες ροές, η συνεργασία της ΕΕ με χώρες τράνζιτ, όπως η Τουρκία, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στον τερματισμό της απαράδεκτης εργαλειοποίησης, στην αντιμετώπιση των διακινητών και την αποδοχή επιστροφών, αλλά πρέπει να περιέχει και την καθιέρωση νόμιμων οδών μετανάστευσης και επανεγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Ειδικά σήμερα που οι παράνομες ροές έχουν μειωθεί δραστικά. Προφανώς η νόμιμη μετανάστευση δεν είναι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”.

Ο κ. Σχοινάς λοιπόν μας λέει πως, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό που εκείνος στενόμυαλα ορίζει σαν «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα πρέπει να γίνουν “προκεχωρημένα φυλάκια” αυτού του τρόπου ζωής, μόνιμες φυλακές δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων. Οι ακριτικοί πολίτες της χώρας μας πρέπει να τιμωρηθούν επειδή επιμένουν να ζουν στον τόπο τους.

Μας λέει, ότι οφείλει να εξασφαλίσει πως “η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση”. Άραγε οι “αξίες και η κουλτούρα” της Ευρώπης δέχονται σήμερα επίθεση από τους αιτούντες άσυλο ή από τη νεοσυντηρητική λογική του “ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter