ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να πράξουν τα δέοντα αλλιώς θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πραξικοπηματίες

ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να πράξουν τα δέοντα αλλιώς θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πραξικοπηματίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την πολιτική πίεση προς τη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Προανακριτικής, πετώντας το «μπαλάκι» στα πρώην συγκυβερνώντα κόμματα προκειμένου να εφαρμόσουν όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία γιατί αλλιώς θα αποδειχτούν «πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα».

Σε μια ανακοίνωση που δεν αποσαφηνίζει τι θα πράξουν τα δύο εξαιρεθέντα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλας, με το οποίο ο ερευνώμενος ζητά την εξαίρεση των Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β. Κεγκέρογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει μεν ότι δεν θα πάρει θέση ως προς το αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου αφού θεωρεί ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη σύνθεσή της, ωστόσο, με βάση την εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη, η Κουμουνδούρου προκαλεί τα δύο πρώην συγκυβερνώντα κόμματα να πράξουν τα δέοντα αλλιώς θα «επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας θα τεθεί μετά από σχετική αίτηση του συνηγόρου του κ. Παπαγγελόπουλου το θέμα της εξαίρεσης μελών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την επιτροπή καθώς προκύπτουν υπόνοιες μεροληψίας τους. Ο λόγος εξαίρεσης, δηλαδή, που προβάλλεται, και μάλιστα από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είναι ταυτόσημος με τον λόγο εξαίρεσης που επικαλέστηκε η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου (άρθρο 15 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη σύνθεσή της και πολύ περισσότερο να εξαιρέσει μέλη της. Αντίθετα κάτι τέτοιο προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τελικά στο ίδιο το Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία αποφάσισε την εξαίρεση, εκτρεπόμενη από τις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το θέμα λοιπόν που τίθεται σήμερα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ: Θα μείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν τόσες μέρες ή θα αποφασίσουν με άλλα μέτρα και σταθμά επειδή το αίτημα αφορά εκείνους; Αν επιλέξουν το δεύτερο, θα εξευτελίσουν ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Επιτροπή και τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Τους προκαλούμε λοιπόν να εφαρμόσουν και για αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία. Ειδάλλως θα επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα».

Ούτε εξαιρούνται, ούτε αυτοεξαιρούνται

Κατά τις έως τώρα πληροφορίες, δεν φαίνεται πρόθυμη ούτε η ΝΔ ούτε το ΚΙΝΑΛ να ικανοποιήσει το αίτημα του ερευνώμενου πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης. Επίσης, Θ. Πλεύρης, Κ. Κυρανάκης και Β. Κεγκέρογλου δεν προτίθενται να αυτοεξαιρεθούν.

Τα βλέμματα όλων επικεντρώνονται στον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο οποίος όχι μόνο είναι δικηγόρος του Αδ. Γεωργιάδη και πρώην άτυπος και άμισθος σύμβουλός του την εποχή που ο ερευνώμενος στο σκάνδαλο Novartis ήταν υπουργός Υγείας, αλλά συναντούσε και τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Κ. Φρουζή και Ν. Μανιαδάκη.

Μάλιστα, με χθεσινή του δήλωση, ο Δ. Παπαγγελόπουλος «φωτογραφίζει» τον γιο του τεταρτοαυγουστιανού πολιτευτή, ζητώντας την άμεση γνωστοποίηση γεγονότων που δύνανται να δικαιολογήσουν δυσπιστία ως προς την αμερόληπτη στάση του. Και προειδοποιεί πως αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε διαπράττεται το αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από την Προανακριτική Επιτροπή.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όσα έχουν παρατεθεί στο δημόσιο διάλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να επιτρέψει για άλλη μια φορά σε ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να κάνουν λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας εξέτασης του Φρουζή με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως δήλωσαν από την προηγούμενη εβδομάδα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική, ο Φρουζής θα εξεταστεί πάση θυσία. Οπότε, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος δεν θα παρευρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter