ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: «Όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο στο παραπέντε»

ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: «Όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο στο παραπέντε»

Εμφατική είναι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ψήφο των απόδημων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με κοινή δήλωσή τους Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έρχεται να νομοθετήσει για τρίτη φορά» τονίζοντας πως αυτό είναι ενδεικτικό «της κακής, ασυνάρτητης και πρόχειρης νομοθέτησης που διατρέχει το σύνολο σχεδόν του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως σε αυτή την περίπτωση «Η καινοτομία είναι ότι επιχειρεί να νομοθετήσει μέσω διαρροών, και όχι με ανακοίνωση και διαβούλευση της νομοθετικής ρύθμισης».

«Όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο στο παραπέντε. Όσο και μην βγαίνει το επικρατείας στον κ. Μητσοτάκη, όσο και να ασφυκτιά το ψηφοδέλτιο στην Α’ Αθήνας της ΝΔ, τα προβλήματα δεν λύνονται με την ακύρωση της εκπροσώπησης της ομογένειας. Έτσι κι αλλιώς, να ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι ως δεύτερος θα έχει πολύ λιγότερους βουλευτές, δεν τον σώζουν ένας ή δυο τοποθετημένοι φίλοι του», καταλήγουν οι τρεις βουλευτές.

 

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να νομοθετήσει για τρίτη φορά μέσα στην κυβερνητική της θητεία για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και Ελληνίδων κατοίκων του εξωτερικού. Ενδεικτικό της κακής, ασυνάρτητης και πρόχειρης νομοθέτησης που διατρέχει το σύνολο σχεδόν του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Η καινοτομία αυτή τη φορά είναι ότι επιχειρεί να νομοθετήσει μέσω διαρροών, και όχι με ανακοίνωση και διαβούλευση της νομοθετικής ρύθμισης.

Εμείς απο την αρχή, και κατά τη συνταγματική αναθεώρηση και με νομοθετικές προτάσεις. ζητούσαμε να καθιερωθεί γενικευμένο και χωρίς προϋποθέσεις δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού σε τέσσερις παγκόσμιες περιφέρειες, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι, άλλωστε, το επικρατέστερο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Υποχωρήσαμε από την πρόταση αυτή, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία συνταγματική πλειοψηφία και υπερψηφίσαμε τον διακομματικό συμβιβασμό του 2019.

Τρία χρόνια, όμως, η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να εφαρμόσει το νόμο. Τελικά δεν έκαναν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους 800.000 Έλληνες και Ελληνίδες απόδημοι, όπως έγραφε σε πρωτοσέλιδα του ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της εποχής, με βάση τις τότε κυβερνητικές διαρροές – εκτιμήσεις. Δυστυχώς, οι εγγραφές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι κάτω από 3.000 άτομα και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση αποκλειστικά.

Οι κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών διατείνονται ότι δεν είναι «δημοκρατικό» να εκλεγούν απόδημοι βουλευτές με πολύ χαμηλότερο μέτρο εκλογής σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις άλλες εκλογικές περιφέρειες. Τους έπιασε δημοκρατική ευαισθησία, που αφήνουν στην άκρη όταν, για παράδειγμα, συζητάμε στον εκλογικό νόμο την ισοτιμία της ψήφου, που φέρνει το αναλογικό εκλογικό σύστημα σε αντίθεση με τα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα Μητσοτάκη – Βελόπουλου που φέρνει bonus έως 40 εδρών και ανισοτιμία της ψήφου, ιδίως σε εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας.

Δεσμευόμαστε μετά τις εκλογές να επαναφέρουμε την πρότασή μας, ώστε να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι και να εκλέγουν απευθείας τους εκπροσώπους τους, από έναν στην Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία και ένα στον υπόλοιπο κόσμο με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματικές διαιρέσεις.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μοιραστούμε την κυβερνητική αποτυχία να εφαρμόσει τον διακομματικό συμβιβασμό του 2019. Δεν θα στερήσουμε από τους Έλληνες του εξωτερικού κανένα δικαίωμα.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter