ΣΥΡΙΖΑ για Θεαγένειο νοσοκομείο: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έχει καταδικάσει σε αργό θάνατο»

ΣΥΡΙΖΑ για Θεαγένειο νοσοκομείο: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έχει καταδικάσει σε αργό θάνατο»

Ακόμη μία περίπτωση υποστελέχωσης νοσοκομείου επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται στο φως. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» το οποίο έχει υπερβεί τα όρια και τις αντοχές του εξαιτίας της αφαίμαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του.

Το θέμα του αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχης Υγείας Δώρας Αυγέρη, φέρνουν στη Βουλή 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το «Θεαγένειο», το μοναδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που δεν ανέστειλαν την κανονική τους λειτουργία κατά την περίοδο της πανδημικής έξαρσης. Το νοσοκομείο και το προσωπικό του επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή μέσα στην πανδημία, συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή της, χωρίς να σταματήσουν τη φροντίδα και θεραπεία χιλιάδων ογκολογικών ασθενών μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και το «Θεαγένειο» έχει καταδικαστεί σε μαρασμό και αργό θάνατο με τη μέθοδο της υποστελέχωσης και της διαρκούς αφαίμαξης-μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς άλλα υποστελεχωμένα νοσοκομεία! Μάλιστα όπως επισημαίνουν αυτή η μέθοδος αποτελεί κεντρική πολιτική ευθύνη.

Η επιμονή του υπουργείου Υγείας να μην καλύπτει με μόνιμες προσλήψεις τα οργανικά κενά, αλλά να μετακινεί προσωπικό και υπηρεσίες από υποστελεχωμένη δομή σε άλλη υποστελεχωμένη δομή, αποτυπώθηκε και στη λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Θεαγενείου κάλυπτε πλήρως χειρουργικά την ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, ενώ στη ΜΕΘ του νοσηλεύθηκαν ασθενείς που πέρασαν Covid και έχρηζαν μηχανικής υποστήριξης. Η μεγάλη πίεση στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο προκάλεσε αναβολές στα χειρουργεία ογκολογικών ασθενών που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης. Όμως, ευθύνες προκύπτουν και σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας, καθώς η 4η ΥΠΕ επιμένει να προτάσσει τις πρόχειρες λύσεις των εμβαλωματικών μετακινήσεων με τρίμηνες αποσπάσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αγνοώντας τις εκκλήσεις του προσωπικού για ουσιαστικές λύσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης απόσπασης αναισθησιολόγων από το «Θεαγένειο» σε άλλα νοσοκομεία, από τον Ιούνιο μειώνονται κατά 20% τα χειρουργεία. Πρόκειται για μια άκρως δυσμενή εξέλιξη, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ογκολογική επέμβασή τους, αν δεν διαθέτουν τα χρήματα για να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα τονίζουν ότι στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι κενές οι 85 από τις 313 προβλεπόμενες θέσεις, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς, η Μαξίμου Α.Ε. είναι απασχολημένη με το πώς να βάλει περισσότερους ιδιώτες, ομίλους, μεγαλογιατρούς και εργολάβους στο ΕΣΥ.

Οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Θάνο Πλεύρη να λάβει, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά και να μεριμνήσει ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία. Ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι προτίθεται να κάνει για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων – ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων – στο Θεαγένειο;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» έχει υπερβεί τα όρια και τις αντοχές του εξαιτίας της αφαίμαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του και της υποστελέχωσής του. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας;»

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», το μοναδικό αντικαρκινικό-ογκολογικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν από τα ελάχιστα νοσοκομεία της χώρας, που όχι μόνο δεν ανέστειλε την κανονική του λειτουργία, αλλά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφερε να συνεχίσει τη φροντίδα και θεραπεία χιλιάδων ογκολογικών ασθενών. Κι αυτό χάρη στην ηρωική προσπάθεια του προσωπικού του, καθώς το Θεαγένειο κλήθηκε να συμβάλει αποφασιστικά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη την 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατ’ επανάληψη μετακινήθηκαν νοσηλευτές του προς άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υποστηρίξουν τις ΜΕΘ τους, παρότι αυτό σήμαινε δυσανάλογη επιβάρυνση του εναπομείναντος νοσηλευτικού προσωπικού του Θεαγενείου.

Επιπρόσθετα, το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Θεαγενείου κάλυπτε πλήρως χειρουργικά την ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση, πραγματοποιώντας χειρουργικές επεμβάσεις εκεί ( τόσο covid, όσο και non-covid περιστατικών).
Ακόμη, από το Θεαγένειο μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πνευμονολόγος, καρδιολόγος και αναισθησιολόγοι, ενώ αναισθησιολόγοι του Θεαγενείου μετακινήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Επίσης, στη ΜΕΘ του Θεαγενείου νοσηλεύθηκαν αρνητικοποιημένα περιστατικά Covid, που έχρηζαν αναπνευστικής υποστήριξης (συχνά και σε βάρος των ογκολογικών ασθενών που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης και που μοιραία αναβάλλονταν).

Ωστόσο, παρά το γεγονός της άοκνης και διαρκούς στήριξης από την πλευρά του προσωπικού, η δραματική υποστελέχωση του Θεαγενείου δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά ζητήματα.
Ενδεικτικό είναι ότι στην νοσηλευτική υπηρεσία από τις 313 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις νοσηλευτών, 85 είναι κενές. Επιπλέον, 14 μόνιμοι νοσηλευτές είτε είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία, είτε στελεχώνουν το τμήμα Covid, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι άδειες ευπαθών ομάδων ή και οι αναρρωτικές άδειες, που συνεχώς αυξάνονται λόγω εργασιακής εξουθένωσης (burnout).

Μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών έχουν να γίνουν από το 2017, ενώ οι ελάχιστες που έγιναν, έγιναν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Η ίδια προβληματική κατάσταση επικρατεί και στις άλλες ειδικότητες εργαζομένων (ιατρικό, διοικητικό, παραϊατρικό κ.λ.π.), ενώ ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών σε επικουρικούς ιατρούς.

Στο μεταξύ, μετά από μεγάλες προσπάθειες άρχισε να λειτουργεί το Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας («Νίκος Κούρκουλος») στη θέση Ρίγανη Πυλαίας. Ωστόσο, κι αυτό το Τμήμα στελεχώθηκε από το υφιστάμενο προσωπικό του Θεαγενείου, γεγονός που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της επαρκούς στελέχωσης και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Ειδικότερα, σε καθημερινή βάση μετακινούνται στο συγκεκριμένο Τμήμα τρείς ογκολόγοι, ένας καρδιολόγος, ένας βιοπαθολόγος κι ένας αναισθησιολόγος.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η 4ης ΥΠΕ εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση μεταφέρει συστηματικά αναισθησιολόγους, είτε με τρίμηνες αποσπάσεις είτε για εφημερίες (ακόμη και μέσα σε εορταστικές περιόδους μεταβάλλοντας προγράμματα εφημεριών) σε άλλα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.

Μάλιστα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απόσπασης αναισθησιολόγων από το Θεαγένειο σε άλλα νοσοκομεία, από τον Ιούνιο μειώνονται κατά 20% τα χειρουργεία (μειώνονται στις τέσσερις οι καθημερινές αίθουσες χειρουργείων από πέντε). Πρόκειται για μια άκρως δυσμενή εξέλιξη, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ογκολογική επέμβασή τους, αν δεν διαθέτουν τα χρήματα για να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή, είναι επιβεβλημένο το πρόβλημα της υποστελέχωσης να αντιμετωπιστεί με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και μακροπρόθεσμο σχέδιο και όχι με πρόχειρες και προσωρινές λύσεις επιλεκτικών μετακινήσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Τι προτίθεται να κάνει για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων – ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων – στο Θεαγένειο;
Τι προτίθεται να κάνει για την αποπληρωμή οφειλόμενων εφημεριών και υπερωριακής απασχόλησης όλου του προσωπικού;
Τι προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού από το Θεαγένειο σε άλλα νοσοκομεία;
Τι προτίθεται να κάνει για την οικονομική στήριξη και ενίσχυση του Θεαγενείου, του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα;
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων (εργασιακών – μισθολογικών – εκπαιδευτικών – επιστημονικής εξέλιξης ) ώστε να ξαναγίνει το ΕΣΥ ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες Υγείας;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter