ΣΥΡΙΖΑ για την απεργιακή κινητοποίηση: Η απάντηση του κόσμου της εργασίας θα είναι αποφασιστική

ΣΥΡΙΖΑ για την απεργιακή κινητοποίηση: Η απάντηση του κόσμου της εργασίας θα είναι αποφασιστική

«Με το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, καθίσταται οφθαλμοφανές πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάργηση όλου του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά εργασίας, αφού μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο».

Στην 24ωρη απεργία αύριο Τρίτη ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρεται ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί «όλες και όλους στην κινητοποίηση των συνδικάτων να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ», τονίζοντας ότι «με το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, καθίσταται οφθαλμοφανές πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάργηση όλου του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά εργασίας, αφού μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις διαθέσεις της για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Με αποφάσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ξήλωσε μια σειρά ρυθμίσεων που είχαν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς για την προστασία και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας.

Με το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, καθίσταται οφθαλμοφανές πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάργηση όλου του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά εργασίας, αφού μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο.

Η απάντηση του κόσμου της εργασίας θα είναι αποφασιστική. Καλούμε όλες & όλους στην κινητοποίηση των συνδικάτων, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ.

Το κάλεσμα του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυριανές κινητοποιήσεις:

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων απέναντι στο νομοσχέδιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα δικαιώματα

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί όλους και όλες, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, νέους και νέες, να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων που ξεκινούν την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, απέναντι στο νέο (αντι)αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ένα νομοσχέδιο, στο οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με “χειρουργικές” παρεμβάσεις να επαναφέρει – ως κανονικότητα αυτή τη φορά – τις μνημονιακές πολιτικές 2010-14, με την πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό ενός αντι-κοινωνικού σχεδίου “ανάπτυξης” για λίγους.

Μετά την υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και την κατάργηση -εν μέσω Αυγούστου- δύο σημαντικών νομοθετημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων και τη συνευθύνη αρχικού εργοδότη-εργολάβου για οφειλές σε εργαζόμενους, η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στις εργατικές κατακτήσεις:

1. Καταργεί στην πράξη την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που έγιναν τον Αύγουστο του 2018 με αποτέλεσμα αυξήσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Μέσα από ένα πλέγμα ανέφικτων όρων και προϋποθέσεων για την υπογραφή και την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και ένα σύνολο εξαιρέσεων από την υποχρέωση τήρησης των συλλογικών συμβάσεων, οδηγεί σε μειώσεις μισθών και ακύρωση κάθε δυνατότητας των εργαζομένων να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς στο μέλλον μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Συγχρόνως με τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις δημιουργεί ειδικές οικονομικές ζώνες με μειωμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

2. Χτυπάει τη συλλογική δράση και την αυτονομία του εργατικού κινήματος με τον περιορισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που θα υποκαταστήσει την ενεργή συμμετοχή και το διάλογο των γενικών συνελεύσεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε πλήρη ταύτιση με τις θέσεις ΣΕΒ – ΔΝΤ, επιχειρεί να ακυρώσει τις κατακτήσεις της τελευταίας 5ετίας, να διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και να επαναφέρει τις καταστροφικές συνταγές των μνημονίων που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία και οδήγησαν σε σπιράλ ύφεσης την ελληνική οικονομία.

Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ΔΕΝ θα το επιτρέψουν.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter