ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή»: Δεν θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό

ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή»: Δεν θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό

Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της «Αυγής» η οποία όπως όλα δείχνουν πάει σε κλείσιμο του καθημερινού της φύλλου με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πλέον στην Κυριακάτικη έκδοση και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις που φαίνεται να είναι το μέλλον.

Άλλωστε εδώ και ένα χρόνο, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο και στα μέλη του να στηρίξουν την εφημερίδα αλλά οι καθημερινές πωλήσεις δεν ξεπερνούν τα 600 φύλλα. Γι αυτό και η εφημερίδα βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής προσπάθειας οικονομικής εξυγίανσής της η οποία μαζί με το ρ/σ «Στο Κόκκινο» απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες ούτε πουθενά και «δεν έχει νταβαντζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του περιμένοντας ‘‘ανταλλάγματα’’».

Οικονομικά η «Αυγή» έχει χρεοκοπήσει

Ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης τη κρίση του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Αυγή» συγκεκριμένα απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περεταίρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο, εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής.

Δεν θα φεσώσουμε τον Ελληνικό λαό

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαβεβαιώνουν, τόσο τους πολιτικούς τους αντιπάλους που, όπως λένε, «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», όσο όμως -και κυρίως – τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουνε το δρόμο της ΝΔ. Δε θα πάρουν χρήμα «στην υγεία των κορόιδων», ούτε θα πάρουν θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουν τον ελληνικό λαό.

Όπως λένε «Στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν σχεδόν μήνα, θέσαμε σε ισχύ ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Ενημερώνουμε ότι παρόμοιο πρόγραμμα εθελούσιας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς. Στο πρόγραμμα αυτό δυστυχώς ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση. Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο. Προς απογοήτευση όμως όσων πανηγυρίζουν, τις επόμενες ημέρες τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αποτελεί το βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το ΔΣ της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά, όσο και στο Κυριακάτικο φύλλο της. Γιατί η διατήρηση και ενίσχυση της φωνής της Αυγής, ιδίως μέσα στο σύνθετο και δυστοπικό μιντιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικότητας, αλλά και Δημοκρατίας».

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter