ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία «σωσίβιο» στον Πέτσα: «Νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη ευθυνών από την πανικόβλητη ΝΔ»

ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία «σωσίβιο» στον Πέτσα: «Νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη ευθυνών από την πανικόβλητη ΝΔ»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και προκαλεί αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα «για τη διαφάνεια στη διαφημιστική προβολή του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης».

Λίγες ώρες πριν η πρώτη μάρτυρας περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής, οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου έκριναν σκόπιμο να καταθέσουν τροπολογία που νομιμοποιεί την «παροχή συμβουλών» για ζητήματα που αφορούν «διαφημιστικές και άλλες συναφείς δραστηριότητες του δημοσίου τομέα», ενώ ορίζει «εξ απεχθούς αιτίας» τις συμβάσεις που το ύψος δαπάνης υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως τη στιγμή που το Π.Δ. 261/1997 δεν έθετε χρηματική βάση.

Προβλέπει δε ότι οι «εντολές ανάθεσης μετάδοσης» μπορούν να πραγματοποιούνται και από τους αναδόχους διαφημιστικών υπηρεσιών, ενώ η εξόφληση θα γίνεται αποκλειστικά από την αναθέτουσα αρχή. Ουσιαστικά, η τροπολογία νομιμοποιεί όσα έγιναν στις λίστες Πέτσα, με την εταιρία – μεσάζοντα Initiative Media να αναλαμβάνει χρέη συμβούλου και να εκτελεί εντολές ανάθεσης μετάδοσης στα ΜΜΕ με κριτήρια που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα.

Μετά τις σκανδαλώδεις καμπάνιες με πρόσχημα την πανδημία, θεσπίζεται η παροχή τιμοκατάλογου από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές επιχειρήσεις για τον διαφημιστικό χρόνο ανά ζώνη τηλεθέασης ή ακροαματικότητας για τη μετάδοση διαφημιστικών και άλλων συναφών μηνυμάτων φορέων του Δημοσίου. Επιπλέον, το Δ.Σ. της ΕΡΤ αποκτά το δικαίωμα -ύστερα από εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου- να προχωρά σε ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων φυσικών ή νομικών προσώπων για την παραγωγή και προβολή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού και διαδικτυακού προϊόντος.

«Ντροπολογία»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «ντροπολογία» που αποσκοπεί στη συγκάλυψη ευθυνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πανικόβλητη η Ν.Δ. για την καταιγίδα των αποκαλύψεων που έρχεται στην Εξεταστική Επιτροπή, προχωρά ακάθεκτη σε νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη των ευθυνών με κάθε τρόπο.

Μετά τις αθλιότητες με το μονοκομματικό προεδρείο, τον αποκλεισμό πολιτικών προσώπων και την «εξαφάνιση» Πέτσα, με ντροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Εξεταστικής, επιχειρεί να υφάνει ένα πέπλο προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πραγματικό πρωταγωνιστή της διαβόητης λίστας Πέτσα.

Η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της σε ό,τι αφορά την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της.

Πρόκειται -εκτός των άλλων- και για μία ακόμη θεσμική εκτροπή, αφού παρεμβαίνει ως μη όφειλε στις εργασίες της Επιτροπής, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πραξικοπηματικό τρόπο, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της και θα αναδείξει τις πολιτειακές, πολιτικές και νομικές παραβάσεις με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τους ισχύοντες νόμους και όχι με βάση τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αποπειράται να εισάγει η κυβέρνηση».

Η τροπολογία:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter