ΣΥΡΙΖΑ: Η Ακρόπολη απαιτεί προστασία και όχι επικοινωνιακή διαχείριση

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ακρόπολη απαιτεί προστασία και όχι επικοινωνιακή διαχείριση

Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής της Ακρόπολης ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Σωκράτη Φάμελλου και Παναγιώτη Σκουρολιάκου.

Όπως επισημαίνουν, οι καταγγελίες και η έλλειψη προστασίας της Ακρόπολης ξεκινούν από το 2000, όταν η Ελλάδα έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων διαβημάτων της UNESCO που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση περιμετρικά του μνημείου και για τον κίνδυνο οπτικής βλάβης του, συστήνοντας τη λήψη μέτρων.

Η διαχρονική αδράνεια για τη θεσμοθέτηση πλαισίου πολεοδομικής προστασίας στην ευρύτερη ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, με κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, στην οποία συμμετείχε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως γενική γραμματέας και η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού, είχε ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς και να ανοίξει ο δρόμος για ψηλά κτήρια μέχρι 32μ. στην περιοχή.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, όταν το ζήτημα ανακινήθηκε από κατοίκους και φορείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλεσε έγκριση για γειτονικό οικόπεδο, στήριξε τις προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ και προχώρησε σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που ξεπερνούν τα 17,5 μέτρων, ενώ διέταξε ΕΔΕ και στη συνέχεια παρέπεμψε σε πειθαρχικό για την υπόθεση του επίμαχου ξενοδοχείου. Έκανε δηλαδή όσα δεν είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πλήρη προστασία της περιοχής περιμετρικά της Ακρόπολης.

Αν και, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει κληθεί και υποχρεούται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, σε συνέχεια των ενεργειών των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κάνει ολοκληρωμένα αλλά σύρεται εκούσα – άκουσα στη μείωση του ύψους, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και η Υπουργός Πολιτισμού έχουν διαχρονικές ευθύνες για την αδράνεια στο παρελθόν και για την απουσία συνολικού πλαισίου προστασίας. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να μη προστατεύουν πλήρως το μνημείο.

Έτσι, προσθέτουν οι βουλευτές, μεθόδευσαν την εσπευσμένη έγκριση από το ΚΑΣ μεγαλύτερου ύψους για το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, παρακάμπτοντας το ΠΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ όρισε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και όχι στα 17,5 μέτρα που περιείχε η ΚΥΑ αναστολής, ενώ στη Συγγρού το ύψος ορίζεται στα 27 μέτρα, και όχι χαμηλότερα.

Επειδή, ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη αποτελούν κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η πλήρης προστασία της περιοχής που τα περιβάλλει, οι υπογράφοντες βουλευτές ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας με επανεξέταση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης της ευρύτερης περιοχής Μακρυγιάννη Κουκάκι, που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

2. Με ποια τεκμηρίωση ορίστηκε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και γιατί στη Συγγρού το ύψος ορίζεται από το ΥΠΕΝ στα 27 μέτρα και όχι χαμηλότερα;

3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε καθορισμό συντελεστών δόμησης, χρήσεων γης και ενός πλήρους πλαισίου προστασίας;

4. Σχετίζονται οι «παραλείψεις» αυτές με τις πρόσφατες επιδιώξεις του ΥΠΕΝ να ξενοδοχοποιήσει όλο το κέντρο της Αθήνας;

5. Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού επέσπευσε την έγκριση από το ΚΑΣ του ύψους του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, και δεν ανέμεινε την έγκριση του ΠΔ;

6. Γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός του ΥΠΕΝ με δηλώσεις του εκφράζει αμφιβολίες για την καθαίρεση των ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου Φαλήρου – παρόδου Συγγρού;

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter