ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της ΚΕ για το Συνέδριο – «Συνδιαμορφώνουμε με την κοινωνία το όραμα για την επόμενη ημέρα»

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της ΚΕ για το Συνέδριο – «Συνδιαμορφώνουμε με την κοινωνία το όραμα για την επόμενη ημέρα»

Στη δημοσιότητα βγήκαν οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία διεξήχθη το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το Συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου του 2024, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Η εκλογή συνέδρων, νέων Συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου.

«Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία, η ανάπτυξη βαθύτερων και ισχυρότερων δεσμών εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με τους θεσμούς εκπροσώπησής της, θα αποτελέσει την πρώτιστη προτεραιότητα του κόμματος το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε τους πολίτες στο πλάι μας, θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία, τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες της, να συνδιαμορφώσουμε μαζί της το πρόγραμμα και το όραμά μας για την επόμενη μέρα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, στο κείμενο της απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναλύεται η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όπως και τα όσα συμβαίνουν εντός συνόρων, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να «παρακολουθεί αμέτοχη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και τη στάση που τηρεί το Μαξίμου όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικά η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

1. Στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, δύο πόλεμοι συνεχίζουν να μαίνονται ασταμάτητα. Στην Ουκρανία, συνεχίζεται η παράνομη εισβολή της Ρωσίας, ενώ δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια τερματισμού. Και στη Γάζα, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν ήδη οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση, με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, και ισοπεδωμένα νοσοκομεία, σχολεία και υποδομές. Ταυτόχρονα, η απειλή γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί ένα τρομακτικό ενδεχόμενο. Και στις δύο περιπτώσεις, η διεθνής κοινότητα, και ιδίως η ηγεσία της Ε.Ε., αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, παρακολουθώντας αμέτοχη την καταστροφή. Οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν δυναμικά, για να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με απελευθέρωση των ομήρων. Με άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και στις δύο περιοχές, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

2.Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί αμέτοχη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, η οποία εξαϋλώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο πεδίο της ενέργειας, αντί να φορολογήσει τα υπερκέρδη, να μειώσει τον ΕΦΚ, να θέσει σε λειτουργία το σύστημα εισροών-εκροών στα καύσιμα, περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις, όπως η θέσπιση «πολύχρωμων» τιμολογίων ρεύματος. Στο πεδίο της ακρίβειας, κλείνει τα μάτια στην απροκάλυπτη αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων ομίλων. Ενδεικτική είναι η ραγδαία αύξηση της τιμής του βρεφικού γάλακτος, το οποίο πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρνείται πεισματικά να πάρει οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν ενισχύει τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά, αντίθετα, προβαίνει σε άλλη μια φοροεπιδρομή στα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αγωνιστεί ακόμα πιο δυναμικά, στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, ενάντια στις καταστροφικές, αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

3. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την καταστροφική της πολιτική στο πεδίο της Δημόσιας Παιδείας, βαφτίζοντας ως «μεταρρύθμιση» την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από το καλοκαίρι του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδυνάμωσε τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αφήνοντάς τα υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα. Δημιούργησε πελατεία για τα πάσης φύσης ιδιωτικά κολλέγια, με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, και την κατάργηση και τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να τα απαξιώσει και να τα δυσφημίσει. Και τώρα, παραβιάζοντας απροκάλυπτα το Σύνταγμα, παρακάμπτοντας με νομικά έωλα τεχνάσματα το άρθρο 16, επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, παραδίδοντάς την σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί, η ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας δεν προκύπτει από πουθενά, πέρα από την εξυπηρέτηση ημετέρων μέσα από την αναβάθμιση των Κολεγίων σε πανεπιστήμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αγωνιστεί, μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, και όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για να μην υλοποιηθεί αυτή η συνταγματική εκτροπή. Θα προασπιστεί το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία. Αλλά και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων, με τον διπλασιασμό, σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και του αριθμού μελών ΔΕΠ, τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ώστε να είναι δωρεάν, και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

4. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ αυτοπροβάλλεται ως δήθεν «φιλελεύθερη» και «μεταρρυθμιστική», ανέβαλλε διαρκώς να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα όλων στο γάμο, το οποίο είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Με τη στάση του αυτή, απέδειξε ότι αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι η αποσιώπηση των απειλών στο εσωτερικό του κόμματός του για την καταψήφιση από τους πιο συντηρητικούς βουλευτές του, όπως και οι αντιδράσεις ακροδεξιών ψηφοφόρων.

Η κατάθεση στη βουλή, της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, την Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας, είναι αυτό που ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει ότι θα φέρει κι αυτός προς ψήφιση, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Δείχνοντας, και με αυτό τον τρόπο, ότι ιεραρχεί ψηλότερα τα εσωκομματικά ζητήματα της ΝΔ, από τα ζωτικά ζητήματα δικαιωμάτων πολιτών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά, ούτε μπορούν να θυσιάζονται ή να αναβάλλεται η αναγνώρισή τους, για λόγους μικροκομματικούς. Είναι άλλωστε η κυβέρνηση που νομοθέτησε, την περίοδο 2015 – 2019, το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όπως και το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Και θα αγωνιστεί, στη βουλή και στην κοινωνία, για την πλήρη νομική ισότητα, τη συμπερίληψη όλων των πολιτών, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

5. Η κυβέρνηση έχει προκαλέσει την απόλυτη ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία καθώς παρακολουθεί απαθής φαινόμενα βίας και αδυνατεί να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και να συντονίσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να ζει την έξαρση βίας με θύματα γυναίκες, στο χώρο της νέας γενιάς τη βία μεταξύ ανηλίκων και στο χώρο της οπαδικής βίας εγκληματικά φαινόμενα. Από την πλευρά μας προτείνουμε την υιοθέτηση του προγράμματος της UNESCO για μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας.

6. Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία, η ανάπτυξη βαθύτερων και ισχυρότερων δεσμών εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με τους θεσμούς εκπροσώπησής της, θα αποτελέσει την πρώτιστη προτεραιότητα του κόμματος το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε τους πολίτες στο πλάι μας, θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία, τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες της, να συνδιαμορφώσουμε μαζί της το πρόγραμμα και το όραμά μας για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποφασίστηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ε του προηγούμενου Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά μια μεγάλη καμπάνια για το κομβικό κοινωνικό ζήτημα της ακρίβειας, καταθέτοντας συγκεκριμένες, συνολικές, κοινωνικά δίκαιες προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Η καμπάνια για την ακρίβεια θα αποτελέσει όχι μόνο μια ευθεία επίθεση στην κερδοσκοπική φύση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το έναυσμα της ολομέτωπης επίθεσης ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πλήρη ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας σε όλα τα θέματα που άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής και της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινητοποιεί το σύνολο των μελών του στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας προκειμένου οι αλήθειες που περιέχει η καμπάνια να φτάσουν σε κάθε ελληνικό σπίτι και να γίνουν κτήμα όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διοργανώσει Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, ένα διττό στόχο. Αφενός, για να επικαιροποιήσει τις τοπικές αναπτυξιακές προτάσεις του, με το βλέμμα στην ενίσχυση της περιφέρειας και της αποκέντρωσης. Αφετέρου, για να ακούσει αλλά και να κινητοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις, ώστε να συνδιαμορφώσουν μαζί μας συγκεκριμένες προτάσεις, και να αγωνιστούν μαζί μας, για την υλοποίησή τους. Τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθούν τα Περιφερειακά Συνέδρια θα είναι αυτά της πρωτογενούς παραγωγής και της πολιτικής προστασίας, της δημόσιας, δωρεάν Υγείας, της ισχυρής και ποιοτικής δημόσιας, σχολικής και πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του δικαιώματος στη Στέγαση, των ασφαλών και γρήγορων μεταφορών και οδικών δικτύων, της ψηφιακής πρόσβασης, για μια νέα οικονομία. Άμεσα θα ξεκινήσει η προετοιμασία και η διοργάνωση των δύο πρώτων, του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και του Περιφερειακού Συνέδριου Θεσσαλίας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά σε ένα έκτακτο Συνέδριο ανασυγκρότησης, αναστοχασμού και επανεκκίνησης, που θα βάλει τα θεμέλια για τη νέα εποχή του μεγαλύτερου αριστερού, προοδευτικού κόμματος της χώρας μας. Ένα συνέδριο επικαιροποίησης της στρατηγικής μας, που θα αποτελέσει αφετηρία για μια νέα διαδρομή, με πίστη στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, και τις παρακαταθήκες της ιστορίας μας και του λαού μας. Αλλά και το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς της εποχής μας, μιας σύγχρονης, προοδευτικής παράταξης, που θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου.

7β. Οδικός χάρτης

• Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε στην σύνοδο της Κ.Ε. του προηγούμενου Νοεμβρίου, ο προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου.

• Η εκλογή συνέδρων, νέων Συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου.

• Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

8. Η πορεία προς το Συνέδριό μας πρέπει να συνδυαστεί ιδεολογικά και προγραμματικά με την προετοιμασία μας για τη μάχη των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, που είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, λόγω των πολλών κρίσεων, με τις οποίες η Ευρώπη ως σύνολο και ειδικότερα η ΕΕ , είναι αντιμέτωπη και την διευρυνόμενη αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα των μεγάλων ανισοτήτων , ιδιαίτερα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, αλλά και της απουσίας στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, που ανέδειξε τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και ο πρόσφατος στη Γάζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει τη μάχη αυτή εμμένοντας ότι η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών της, ικανή να προστατεύσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να πρωταγωνιστήσει τόσο στην πανευρωπαϊκή συνεργασία, όσο και στην παγκόσμια, ως αυτόνομος πόλος ειρήνης, σταθερότητας και κοινής ευημερίας.

Η ριζική αλλαγή πορείας της ΕΕ σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και της εθνικιστικής Ακροδεξιάς , που πρέπει να ηττηθούν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αντιθέτως ενισχυμένες πρέπει να βγουν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των οποίων η συμπόρευση απαιτείται, ώστε να υπάρξει εναλλακτική πρόταση πραγματικής σύγκλισης και αλληλεγγύης, μακριά από ανεδαφικές αντιλήψεις για Ευρώπη φρούριο, πολύ περισσότερο που το σύνορο της ΕΕ με τον αναπτυγμένο κόσμο είναι η Μεσόγειος.

Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 είναι πολύ κρίσιμες, τόσο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Για αυτό, είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελλάδα, αλλά και των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, για να δοθούν προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική κρίση, η οικονομική κρίση, η αποδιάρθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ευρωσκεπτικισμού.

Η κρίση του ευρωπαϊκού οράματος, η οποία είναι διάχυτη στους ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών της ηγεσίας της Ε.Ε., δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγήσει, ούτε στην αποχή, ούτε στην αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών, ξενοφοβικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποτελεί καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων να δοθεί μια πολυεπίπεδη μάχη, ώστε να αναδειχθεί το όραμα και ο στόχος μιας άλλης, κοινωνικά δίκαιης και αλληλέγγυας Ευρώπης, με περισσότερη Δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερίες και δικαιώματα.

Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό και συμβάλλει, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και την ευρωομάδα της Αριστεράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μια γέφυρα συνεργασίας και συμπόρευσης των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων. Γιατί το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να είναι, ούτε η λιτότητα, ούτε η ακροδεξιά βαρβαρότητα, αλλά μια Δημοκρατική, Κοινωνική και Οικολογική Ευρώπη.

9. Στις ευρωεκλογές 2024 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακολουθήσει τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών για τη συγκρότηση του Ευρωψηφοδελτίου του. Η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδοτεί την Πολιτική Γραμματεία να προσδιορίσει την διαδικασία των προκριματικών εκλογών, που θα ξεκινήσει στις 25 Γενάρη 2024 με το άνοιγμα της πλατφόρμας του isyriza για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter