ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντί να μειώσει τους λογαριασμούς των πολιτών συνεχίζει τα χατίρια σε όσους κερδοσκοπούν

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντί να μειώσει τους λογαριασμούς των πολιτών συνεχίζει τα χατίρια σε όσους κερδοσκοπούν

«Το όλο μοντέλο που προκρίνει η κυβέρνηση στηρίζεται στην εκ των υστέρων επιδότηση των λογαριασμών με λεφτά που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει σε προηγούμενους λογαριασμούς. Δηλαδή επιστρέφει και με καθυστέρηση λεφτά που κακώς εισπράχτηκαν από τους καταναλωτές στερώντας ρευστότητα από νοικοκυριά και αγορά. Αυτό και μόνο δείχνει την αποτυχία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης». Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τομεάρχης και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλος – Π. Πέρκα με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον περιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ενέργειας. 

Η ανακοίνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Κατατέθηκε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση η νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ενέργειας που επιβεβαιώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι: υπάρχουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και μπορούσαν να μειωθούν. Η κυβέρνηση έρχεται ένα χρόνο μετά να θέσει όριο κέρδους στη χονδρεμπορική, όπως είχε προτείνει και διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εφόσον πλέον έχει εκτεθεί και στην ελληνική κοινωνία και αφού δεν έχει εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει η εργαλειοθήκη της ΕΕ.

Όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ακόμα ένα χατίρι στο καρτέλ της ενέργειας εφόσον η διάταξη δεν θεσπίζει όριο κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας και παραπέμπει τον υπολογισμό σε Υπουργική Απόφαση, ενώ ήδη διαρρέεται ότι η ΥΑ θα αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς. Η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να ορίζει ανώτατο όριο κέρδους πχ. στο 5%, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η κυβέρνηση μετά από τόσους μήνες ακραίας ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια ακόμα δεν έχει ανακοινώσει πόσα ήταν τελικά τα υπερκέρδη μέχρι σήμερα και πότε αυτά θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Από τον Μάρτιο είχε αναγκασθεί ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί την ύπαρξη τους και τη φορολόγηση τους. Το μόνο που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι τροπολογίες για να μειώσει τον υπολογισμό τους, μέχρι και με αφαίρεση της έκπτωσης συνέπειας των εμπορικών πακέτων.

Η ρύθμιση που έφερε χθες βράδυ η κυβέρνηση, ακόμα μια φορά δεν λέει τί θα γίνει με τους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν σήμερα τη ρήτρα και άρα κινδυνεύουν από ρευματοκοπές. Παραμένει το ερώτημα, γιατί δεν ψήφισε η κυβέρνηση την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αναστολή των ρευματοκοπών, σε όσους έχουν αδυναμία καταβολής της ρήτρας, εφόσον, πλέον και με τη ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι οι καταναλωτές χαρατσώνονται και πληρώνουν υπερκέρδη σχεδόν ένα χρόνο; Η υποκρισία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται και από το power pass το οποίο πέρα από το δεν καλύπτει τους υπέρογκους λογαριασμούς των νοικοκυριών και δεν περιλαμβάνει καταναλωτές μέσης τάσης, αφήνει από έξω πολλές οικιακές καταναλώσεις Μαρτίου Απριλίου και Μαΐου των οποίων οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου.

Η επίπτωση της προτεινόμενης κυβερνητικής ρύθμισης θα φανεί σε λογαριασμούς από Αύγουστο και μετά, γιατί εφαρμόζεται στις καταναλώσεις Ιουλίου και εφεξής. Άρα, ιδίως για καταναλωτές ΔΕΗ με 4μηνη εκκαθάριση, θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα υψηλές χρεώσεις. Και η μείωση χρεώσεων θα κριθεί και από την ΥΑ που θα έχει τα όρια κέρδους ανά μονάδα και το μοντέλο επιδοτήσεων που θα επιλέξει και θα καταφέρει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Άρα θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες το φαινόμενο των υψηλών λογαριασμών και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μεταβατικό μέτρο στήριξης της κοινωνίας, αποδεικνύοντας την αναλγησία της.

Το όλο μοντέλο που προκρίνει η κυβέρνηση στηρίζεται στην εκ των υστέρων επιδότηση των λογαριασμών με λεφτά που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει σε προηγούμενους λογαριασμούς. Δηλαδή επιστρέφει και με καθυστέρηση λεφτά που κακώς εισπράχτηκαν από τους καταναλωτές στερώντας ρευστότητα από νοικοκυριά και αγορά. Αυτό και μόνο δείχνει την αποτυχία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Η νομοθετική ρύθμιση αποδεικνύει ότι τελικά υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο κέρδους αλλά η κυβέρνηση δεν το επέλεγε. Το είπαμε στον κ. Χατζηδάκη το Νοέμβριο του 2020, με την έναρξη του Target Model, αλλά μας έλεγε ότι η αγορά θα λύσει τα προβλήματα και θα κατεβάσει τις τιμές. Το λέγαμε στον κ. Σκρέκα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αλλά δεν έβρισκε μέχρι και τον Απρίλιο τα υπερκέρδη.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ είχαν άλλη προτεραιότητα, πως θα βάλουν πλάτη στο καρτέλ ενέργειας και θα αυξήσουν τις αμοιβές και τα bonus. Ακόμα και στο «περιορισμένης διερεύνησης» πόρισμα της ΡΑΕ που ήρθε στη Βουλή αποδεικνύεται ότι, μόνο για ένα 6μηνο, από τα 927 εκατομ.€ υπερκέρδη τα 730 εκατομ.€ ήταν της ΔΕΗ του κ. Στάσση τον οποίο διόρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Άλλη προτεραιότητα θα έχουν λοιπόν και οι πολίτες στις επόμενες εκλογές. Η #ρήτρα_Μητσοτάκη θα πάρει απάντηση στις κάλπες!»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter