ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σιωπά για τη γενοκτονία στη Γάζα ενώ ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σιωπά για τη γενοκτονία στη Γάζα ενώ ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας
(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

«Ανυπαρξία πολυδιάστατης, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης», διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλιστα ενώ η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν υπόγραψε την κοινή πρωτοβουλίας επτά Ευρωπαίων πρωθυπουργών για να μπει τέλος «στην ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα» και καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών Που υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, στην ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία της τομεάρχισσας Εξωτερικών, Ρένας Δούρου αναφέρονται στο περιεχόμενο του κοινού κειμένου για την Παλαιστίνη των πρωθυπουργών Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία), Ρόμπερτ Γκόλομπ (Σλοβενία), Γιόνας Γκαρ Στόρε (Νορβηγία), Ρόμπερτ Αμπέλα (Μάλτα), Λουκ Φρίντεν (Λουξεμβούργο), Μάικλ Μάρτιν (Ιρλανδία) και Κρίστουν Φροσταντοτίρ (Ισλανδία), το οποίο κλείνει με τη φράση «πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή».

Παράλληλα οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρονται στην πρόσφατη τοποθέτηση της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εισηγήτριας της έκθεσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, Ντ. Μπακογιάννη που με δήλωσή της ζητεί να σταματήσουν «οι μαζικές δολοφονίες παιδιών και άοπλων πολιτών, η σκόπιμη πρόκληση λιμού και ο αδιάκοπος πόνος και εξευτελισμός που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «σκοτεινό και τραγικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας».

Ακόμη θέτουν σειρά ερωτημάτων, με κεντρικό εκείνο που αφορά το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην σε εξέλιξη μαζική λιμοκτονία (σύμφωνα με τον ΟΗΕ), γενοκτονία (ΟΗΕ, ΔΠΔ) στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν, αν σκοπεύει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τη θέση της προεδρεύουσας χώρας του ΣΑ του ΟΗΕ, να αναλάβει διεθνείς, φιλειρηνικές πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας. Για την άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με βάση τα σύνορα του 1967, για λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους. Και για να προχωρήσει στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, υλοποιώντας την ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή, το 2015, επί κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, του Σχεδίου Ειδικής Απόφασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ολόκληρη η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στις 16 Μαΐου 2025 επτά πρωθυπουργοί της Ευρώπης έκαναν αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό: υπέγραψαν Κοινό Κείμενο για την Παλαιστίνη ζητώντας να μπει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, οι πρωθυπουργοί: Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία), Ρόμπερτ Γκόλομπ (Σλοβενία), Γιόνας Γκαρ Στόρε (Νορβηγία), Ρόμπερτ Αμπέλα (Μάλτα), Λουκ Φρίντεν (Λουξεμβούργο), Μάικλ Μάρτιν (Ιρλανδία) και Κρίστουν Φροσταντοτίρ (Ισλανδία) στην κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουν “μπροστά στην ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα”, αναφερόμενοι στον, μέχρι σήμερα, θλιβερό απολογισμό: “50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Πολλοί περισσότεροι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εκτός εάν ληφθούν άμεσα μέτρα”. Καλούν δε “την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανατρέψει αμέσως την τρέχουσα πολιτική της, να απόσχει από περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό, διασφαλίζοντας την ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από διεθνείς ανθρωπιστικούς φορείς και σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές”.

Επιπλέον, καλούν “όλα τα μέρη να συμμετάσχουν αμέσως, με ανανεωμένο επείγον και καλή πίστη, στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ σε αυτό το πλαίσιο”. “Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη, δίκαιη και ολοκληρωμένη ειρήνη, βασισμένη στην εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών” εξηγούν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν “το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση” και να εργάζονται “στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με άλλους παράγοντες, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Αραβικά και Ισλαμικά Κράτη”, για την επίτευξη μιας “ειρηνικής και βιώσιμης λύσης”. “Μόνο η ειρήνη μπορεί να φέρει ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και την περιοχή, και μόνο ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει διαρκή ειρήνη” σημειώνουν οι επτά Πρωθυπουργοί.

Οι ίδιοι καταδικάζουν παράλληλα “την περαιτέρω κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αυξημένη βία από τους εποικισμούς, επέκταση παράνομων οικισμών και εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ”.

Παρατηρούν ότι “ο αναγκαστικός εκτοπισμός ή η απέλαση του παλαιστινιακού λαού, με οποιοδήποτε μέσο, είναι απαράδεκτος και μπορεί να συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, απορρίπτοντας παράλληλα “οποιαδήποτε τέτοια σχέδια ή προσπάθειες δημογραφικής αλλαγής”.

Το Κοινό Κείμενο των επτά Πρωθυπουργών κλείνει με τη φράση : “Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή”.

Η Ελλάδα, η οποία μετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκώντας μάλιστα από την 1η Μαΐου φέτος την προεδρία του, δεν μετέχει σε αυτή την κοινή πρωτοβουλία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση.

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εισηγήτρια της έκθεσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε δήλωσή της στις 16 Μαΐου 2025 παρατηρεί ότι “οι μαζικές δολοφονίες παιδιών και άοπλων πολιτών, η σκόπιμη πρόκληση λιμού και ο αδιάκοπος πόνος και εξευτελισμός που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν”, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “σκοτεινό και τραγικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας”. “Όσα εκτυλίσσονται στη Γάζα δεν ωφελούν κανέναν. Αντιθέτως, θέτουν απερίσκεπτα σε κίνδυνο τις ζωές των εναπομεινάντων ομήρων και σπέρνουν τον σπόρο για την επόμενη Χαμάς”, σημειώνει η ίδια.

Τούτων δοθέντων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Γιατί ο κ. Πρωθυπουργός δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση των επτά Ευρωπαίων ομολόγων του;
Η μη υπογραφή σημαίνει διαφωνία του με την ανάγκη να μπει τέλος σε αυτό που η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίζει “σκοτεινό και τραγικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας”; Σημαίνει ότι δίνει “πράσινο φως” στη συνέχιση αυτού που ΟΗΕ και ΔΠΔ θεωρούν ότι έχει τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων;
Ποια είναι τελικά η επίσημη θέση της κυβέρνησης για τα όσα είναι σε εξέλιξη – καθημερινοί βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις νοσοκομείων, μαζική λιμοκτονία (σύμφωνα με νέα έκθεση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), κα, στη Λωρίδα της Γάζας;
Πώς υπηρετεί αυτή η διγλωσσία την ανάδειξη “του ισχυρού διπλωματικού της αποτυπώματος της Ελλάδας, του ρόλου της ως έντιμου συνομιλητή και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής”, όπως σημείωνε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών στις 30 Απριλίου 2025 περιγράφοντας τους στόχους της Ελληνικής προεδρίας;
Μεταξύ των θεματικών της Ελληνικής Προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ συγκαταλέγεται “η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου” και τα “Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις”. Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 13/5/25, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “από τις 2 Μαρτίου που έχει ξεκινήσει ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας, 57 παιδιά έχουν πεθάνει εξαιτίας του υποσιτισμού σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση, περίπου 71.000 παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να υποσιτίζονται για τους επόμενους 11 μήνες”. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια διεθνή, φιλειρηνική πρωτοβουλία από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας του ΣΑ του ΟΗΕ, για την προστασία των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας;
Σκοπεύει η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το δόγμα του “προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης”, επιλέγοντας, σε συνδυασμό και με την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με στόχο ανάληψη κοινής με άλλες χώρες πρωτοβουλίας για την άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με βάση τα σύνορα του 1967, για λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους;
Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως έχουν ήδη κάνει Ισπανία, Νορβηγία, Ιρλανδία, στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, υλοποιώντας την ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή, το 2015, επί κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, του Σχεδίου Ειδικής Απόφασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την αναγνώριση;

Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Καλαματιανός Διονύσιος
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Καραμέρος Γεώργιος
Κεδίκογλου Συμεών
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος (Κώστας)
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος»

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Συρίγος: «Στέκομαι δίπλα στο Ισραήλ» 

Απομόνωση του Ισραήλ για να αποτραπεί εθνοκάθαρση στη Γάζα, ζητάει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Η Βρετανία παγώνει τις διαπραγματεύσεις για νέα εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ λόγω Γάζας

Documento Newsletter