ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παραβλέπει ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων ξεπάγωσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παραβλέπει ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων ξεπάγωσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Πάγια δική μας θέση είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό όμως πρέπει να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη στρατηγική», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερθείς στο σημερινό άτυπο δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ για «απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Η ΝΔ διατείνεται ότι η ίδια επαναφέρει τα Δυτικά Βαλκάνια σε ευρωπαϊκή τροχιά. Παραβλέπει, όμως, συστηματικά ότι αυτή η προοπτική “ξεπάγωσε” το 2018 με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολλές φορές ως επισπεύδων για την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τρεις τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «συχνά βλέπουμε ότι στην εξωτερική πολιτική η ΝΔ έχει τα μάτια στραμμένα στο εσωκομματικό ακροατήριο και ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία».

Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Καλπάκης σημείωσε ότι «Από την μία ο κ. Ράμα δεν έλαβε πρόσκληση για το σημερινό άτυπο δείπνο, δεν ξεχνάμε όμως ότι μόλις πριν λίγους μήνες ο κ. Μητσοτάκης έκανε φιέστες και αντάλλασσε φιλοφρονήσεις με τον κ. Ράμα, λίγο πριν συμβούν όλα αυτά τα απαράδεκτα με τον κ. Μπελέρη. Το θέμα είναι τι προϋποθέσεις βάζει σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά», ανέφερε ο Στέργιος Καλπάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλπάκης αναφέρθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2019, όπου, όπως είπε: «με πίεση τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκαν στα συμπεράσματα συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και άρα και της Αλβανίας, σχετικά με το κράτος δικαίου, με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και με τα περιουσιακά δικαιώματα». «Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα επιδιώκουμε από το σημερινό δείπνο» σημείωσε ο κ. Καλπάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πατήσουμε στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, στην Συμφωνία των Πρεσπών και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Ιουνίου του 2019».

Στο φόντο των εξελισσόμενων καταστροφικών πυρκαγιών, ερωτηθείς για τις ευθύνες που καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση, επισήμανε: «οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες: Από το 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε το 2021 με το νόμο του σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα – ο κ. Κικίλιας το παραδέχθηκε πριν λίγο καιρό. Την ίδια ώρα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την πολιτική προστασία, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί μόλις 938.000 ευρώ. Και ο κ. Κικίλιας πριν 15 μέρες είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα ενώ κυβερνά τέσσερα χρόνια η ΝΔ;», κατέληξε ο Στέργιος Καλπάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter