ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – Υπεκφυγές ΝΔ και ΔΗΣΥ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – Υπεκφυγές ΝΔ και ΔΗΣΥ

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συνεδρίασε την Τρίτη με θέμα την Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις προωθούμενες διατάξεις, αλλά και για τη στάση που τήρησαν τα κόμματα, ιδίως μετά το «τελεσίγραφο» από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι στο εξής, έστω και αν συμφωνούν, δεν θα ψηφίζουν διατάξεις που δεν θα ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε σχετικό θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν το νομοσχέδιο το οποίο καταθέτει διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που δεν προβλέπεται από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως απάντησε και ο υπουργός.

Τα «τελεσίγραφα« των ΝΔ και ΔΗΣΥ, κατέρρευσαν, όμως, από την τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την επιφύλαξη ως προς το να μην μπορεί κάποιος νομικά να αλλάζει το φύλο του πάνω από μία φορά.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν και τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», όταν αυτή επανακατατεθεί στη Βουλή.

ΝΔ και ΔΗΣΥ “μπάλα στην εξέδρα”

ΝΔ και ΔΗΣΥ επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα υπερψηφίσουν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή κοινή στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Αξίζει να επισημανθεί ότι, προς έκπληξη του ακροατηρίου, ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αν και ο εισηγητής του κόμματος του, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε σαφώς ότι η επίσημη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκφραστεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Το γεγονός, όπως επισημάνθηκε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, κάνει φανερή τη διχογνωμία στους κόλπους της ΝΔ αναφορικά με το νομοσχέδιο.

Το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ με δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γιώργου Αμυρά, ενώ κατά τάχθηκαν Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και ΧΑ.

Τη στάση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ σχολίασε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν στο εσωτερικό τους ενιαία γραμμή για το νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε μάλιστα τους «αστερίσκους» που θέτει η ΝΔ ως προσπάθεια να ακυρώσει την ουσία του νομοσχεδίου.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ο Χρ. Καραγιαννίδης δήλωσε έκπληκτος με τις απόψεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει επιστήμη του ΚΚΕ», δεδομένου ότι «η επιστήμη είναι ορθολογική μόνο όταν συμφωνεί με τα δεδομένα τους». Χαρακτήρισε φρικώδη την άποψη που εκφράστηκε από το ΚΚΕ ότι «τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι αποτέλεσμα της σήψης της αστικής δημοκρατίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter