ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Hristjian Mickoski στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (AP Photo/Matt Rourke)

«Καταδικάζει απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και «καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει».

Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι «για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε επιμελώς να θωρακίσει τη Συμφωνία, πιέζοντας τη γείτονα για πιστή εφαρμογή της» και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να ανακοινώσει το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

« Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της και σε αυτή την ζημία στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες.

Υπενθυμίζουμε, ότι για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε επιμελώς να θωρακίσει τη Συμφωνία, πιέζοντας τη γείτονα για πιστή εφαρμογή της, ενώ δεν φρόντισε να αναπτύξει τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, κυρώνοντας τα μνημόνια και υπογράφοντας καινούργια, με τις επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα να είναι πλέον εμφανείς.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να συμφιλιωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο και την πραγματικότητα και να κατανοήσει ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες προβαίνει, παραβιάζουν εξόφθαλμα το διεθνές δίκαιο και επιφέρουν προβλεπόμενες επιπτώσεις οι οποίες αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ, όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να κινητοποιηθεί επιτέλους και να ανακοινώσει το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία»

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια

Μητσοτάκης: «Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα» – Τα όπλα στην Ουκρανία δημιουργούν «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter