ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα προς τα έξω αλλά και τα… μέσα

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα προς τα έξω αλλά και τα… μέσα

Σοβαρότατα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ έστειλε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, με συνεργάτη του να λέει με νόημα στο Documento ότι «καλά θα κάνουν οι παραλήπτες να τα αναγνώσουν και να τα κατανοήσουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να… οργώνει την επικράτεια μιλώντας για όλους και για όλα και δίνοντας σαφέστατο δείγμα γραφής για μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, αλλά και για το ύφος και το είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκούν το κόμμα και τα στελέχη του, θέμα που συζητήθηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για VIP κλίνες ΜΕΘ.

Ξεκάθαρη θέση

Η θέση του Αλ. Τσίπρα για τις καταγγελίες αυτές ήταν σαφέστατη από την πρώτη στιγμή. Χαρακτήρισε ορθή την εισαγγελική έρευνα, ενώ 31 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Μέχρι εδώ καλά, θα πει κανείς, ωστόσο ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός και ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης είχαν άλλη άποψη, επιλέγοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους με όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είτε γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν κάτι τέτοιο (Ξανθός) είτε γιατί «δεν μπορούμε να υιοθετούμε άκριτα τις καταγγελίες που εκτοξεύονται από τις τηλεοράσεις διότι έτσι προκύπτει μια απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δηλητηριάζεται η ζωή του πολίτη» (Φίλης).

Και να σκεφτεί κανείς ότι προηγήθηκε η υπόθεση του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον οποίο βρέθηκε σε τρεις ώρες ΜΕΘ στην Αθήνα, προφανώς επειδή στο νοσοκομείο του Αγρινίου που είχε αρχικά διασωληνωθεί είχαν χάσει τη μάχη και οι 30 πολίτες που διασωληνώθηκαν μέχρι τώρα! Τα όσα ακολούθησαν, όπως και ο θυμός του Αλ. Τσίπρα (απαίτησε διορθωτική δήλωση από τον Ανδρ. Ξανθό) για το άστοχο και το άτοπο των δύο παρεμβάσεων από δύο στελέχη σε τόσο καίρια πόστα, είναι γνωστά.

Εκείνο που δεν έγινε και τόσο πολύ γνωστό είναι ότι ο Ν. Φίλης το προπερασμένο Σάββατο με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μοιάζει να… βγαίνει από αριστερά ακόμη και στους συντρόφους του στην Ομπρέλα (έχει καταθέσει και ξεχωριστό κείμενο για τον απολογισμό 2019-21) καταθέτοντας έναν κατάλογο μη αρεστών προσαρμογών – «ανορθολογισμών», με τα οποία, όπως γράφει, κάποιοι «φλερτάρουν» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως «αντιλήψεις “πατριωτικές”, πολιτικές υπερεξοπλισμών και στρατιωτικής ισχύος, συνέχεια επιλογών και δεσμεύσεων της μνημονιακής περιόδου όπως στη φορολογία, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στο τραπεζικό σύστημα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Ελληνικό, στη Fraport».

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι με την «επαναφορά συνιστωσών με αποκλίνοντα πολλές φορές ιδεολογικά και πολιτικά σχέδια, ενισχύεται –αντικειμενικά– ο ρόλος του “αρχηγού της παράταξης” ως του μόνου εξισορροπητικού παράγοντα, με αναπόφευκτη την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας»!

Σε απλά ελληνικά, ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος κατηγορεί τον πρόεδρο για πολιτική «διαίρει και βασίλευε» γράφοντας ότι επιδιώκει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενισχύει τον εξισορροπητικό του ρόλο. Ομολογουμένως βαριά καταγγελία με άγνωστες τις προθέσεις του καταγγέλλοντα, αφού προσώρας ουδείς αμφισβητεί ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο – οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι το «βαρύ χαρτί» τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνίας.

Εποικοδομητική κριτική

Και φυσικά το αποδεικνύει και στο πεδίο, αφού ο Αλ. Τσίπρας δείχνει να γνωρίζει άριστα τον ρόλο και τα όρια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση εκεί που χρειάζεται και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να παρασυρθεί από την επικαιρότητα σε αντιπολιτευτικές κορόνες. Για πολλούς η πείρα του Αλ. Τσίπρα από την πρώτη διακυβέρνηση της χώρας και τις δραματικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά και η διαρκής στοχοποίησή του από το αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ των ΜΜΕ τον έχουν διδάξει να χειρίζεται ανάλογες καταστάσεις. Επί του παρόντος έχει πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, αφήνει τους άλλους να εκτίθενται και κρατά τον πολιτικό χρόνο για τις όποιες πρωτοβουλίες για τον εαυτό του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter