ΣΥΡΙΖΑ: Να μη μετατραπεί η Ελληνική Δημοκρατία σε ένα αστυνομικό κράτος βίας και ελλειμματικής δημοκρατίας

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτίθεται στην κυβέρνηση για την απρόκλητη επίθεση και την ακραία καταστολή των τελευταίων ημερών.

Το τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει τακτική άμεσα, αναφέρεται στον «χαφιεδισμό» του Κυρανάκη, ενώ τονίζει την απαράδεκτη στάση που κράτησαν βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι δεν καταδίκασαν τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί με την ανοχή – αν όχι προτροπή – των υπηρεσιακών και πολιτικών τους προϊσταμένων,προχωρούν, με πρόσχημα την πανδημία, σε καταδρομικές επιχειρήσεις, τρομοκρατώντας ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η απρόκλητη, απαράδεκτη και καταδικαστέα πρόσφατη συμπεριφορά αστυνομικού των ΜΑΤ απέναντι σε δικηγόρο, συλλειτουργό της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει και διεθνή κατακραυγή.

Το #πονάω, ελληνικό ισοδύναμο του #icantbreathe, αποδεικνύει την απρόκλητη επίθεση και ακραία καταστολή, των θυλάκων του αυγού του φιδιού που παραμένουν και συνεχίζουν να εκκολάπτονται στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. Η Πολιτεία, η Νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου χρειάζονται αστυνομικούς – δημόσιους λειτουργούς και όχι Πραιτοριανούς ενστόλους εκτός ελέγχου.

Εκτός από το Σύνταγμα, τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπάρχει και ο Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού (ΠΔ 254/2004), που είναι νόμος σε ισχύ και ορίζει τη συμπεριφορά τους και το πλαίσιο εντός του οποίου επιτρέπεται και αναμένεται να ενεργούν. Καλούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απόσχει από την προσφιλή του τακτική, να διαβάσει τον Κώδικα και να διαφυλάξει την καθολική εφαρμογή του.

Την έμμεση ανοχή του σε φαινόμενα αστυνομικής βίας εξέφρασε σήμερα το πρωί ο πάλαι ποτέ αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Αθηνών κ. Κυρανάκης ο οποίος αφού πρώτα δήθεν στηλίτευσε τις πράξεις των αστυνομικών, στη συνέχεια ανέφερε το ονοματεπώνυμο και τα προσωπικά δεδομένα του ξυλοδαρμένου,αφήνοντας έτσι να εννοηθεί για αυτόν ότι «κάτι θα έχει κάνει», και παρέχοντας ουσιαστικά την πολιτική νομιμοποίηση για επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων. Το ίδιο έκαναν στη συνέχεια και άλλοι βουλευτές αλλά και κορυφαίοι υπουργοί! Η ιδιότητα τους, δεν τους παρέχει κανενός είδους άλλοθι ή προνόμιο να καταπατούν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση.

Καταγγέλλουμε χωρίς αστερίσκους τη δράση των εν λόγω αστυνομικών αλλά και τις απαράδεκτες σημερινές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, οι οποίες αφενός αντιστρέφουν το Συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας του προσαχθέντα και αφετέρου νομιμοποιούν την υπέρμετρη χρήση βίας των αστυνομικών εναντίον πολιτών.

Ας μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελληνική Δημοκρατία, φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε ένα αστυνομικό κράτος βίας και ελλειμματικής δημοκρατίας.

Κράτος Δικαίου και Δικαιοσύνη #για_όλους…»

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

11/04/2021, 17:00